Centrul de Transfuzii mai are tichete de masa pentru donatori numai pentru doua saptamani


Intră acum și în grupul de

Institutul Naţional de Transfuzie Sangvină a anunţat Centrul Judeţean de la Suceava că, în momentul de faţă, nu mai sunt bani pentru acordarea de tichete de masă donatorilor. „La noi, tichetele de masă sunt pe sfârşite. Mai avem pentru aproximativ două săptămâni, probabil că vom lua pe datorie, mai ales că în perioada de Paşte va creşte numărul de donatori. Autoritatea naţională ne-a anunţat că nu mai sunt bani pentru tichete şi va trebui să ne descurcăm. Vom apela la firma respectivă şi îi vom ruga să ne dea pe datorie, s-a mai întâmplat şi le-am dat banii pe urmă. Depindem de bunăvoinţa lor”, a declarat directorul Centrului Judeţean de Transfuzie Sanguină Suceava, Maria Pilat.

Aceasta a explicat să unitatea s-a mai confruntat cu o asemenea situaţie, iar în asemenea cazuri donatorii sunt anunţaţi înainte de donare despre faptul că nu mai sunt tichete. „Cine acceptă donează, dar au dreptul şi să se răzgândească. Totuşi, acţiunea de donare de sânge este una benevolă, nu ar trebui să fie condiţionată de plata materială. Când au mai fost probleme cu tichetele, le-am dat doar donatorilor fidelizaţi, nu şi aparţinătorilor. Donatorii fideli vin o dată la 3 luni, ne bazăm pe ei, iar la o urgenţă majoră le dăm telefon şi la ora două noaptea şi vin, pe când aparţinătorii vin poate o dată sau de două ori în viaţa lor şi donează. Ei solicită direct ca sângele lor să fie direcţionat către cei pentru care au venit să doneze”, a spus directorul Centrului de Transfuzii.

Din nefericire pentru această instituţie, întreg bugetul pe acest an este cu 25% mai mic faţă de 2011, „în condiţiile în care şi anul trecut a ajuns ca vai de el, şi numai după o rectificare”, a arătat Maria Pilat. Aceasta a subliniat că situaţia este grea, în condiţiile în care numărul de donatori este în creştere, la fel cum cresc şi cheltuielile cu reactivii dar şi cele materiale, utilităţile fiind „extrem de mari”.


Intră acum și în grupul de