„Pe urmele lui Pacala”, “La Fierarie”


Intră acum și în grupul de

Asociaţia Regională de Educare a Adulţilor Suceava (AREAS) implementează, în perioada 31 martie- 4 aprilie 2011 una din etapele proiectului EU-Relay, în domeniul cetăţeniei europene şi a participării active în comunitate. În cadrul acestei etape a proiectului, numită „video action”, o echipă formată din 3 participanţi din Bulgaria şi 3 participanţi din Romania şi-a propus să realizeze un video documentar cu tema „Tradiţie şi modernism în Anul European al Voluntariatului, în contextul cetăţeniei europene”.

Conform unui comunicat trimis de Alina Stredie, PR Manager în cadrul Asociaţiei Regionale de Educare a Adulţilor Suceava, în prima zi de activităţi, vineri 1 aprilie, echipa va parcurge un aşa-numit „traseu al meşteşugurilor populare”, un itinerariu de câteva localităţi din zona Bucovinei în care vor sta de vorbă cu meşteşugari populari autentici şi vor surprinde păstrarea tradiţiilor în contextul „europenizării” zonelor rurale.

Următoarele două zile de activităţi sunt rezervate tradiţiilor româneşti dintr-o perspectivă total diferită, prin ochii tinerilor liceeni şi studenţi din Suceava. Astfel, sâmbătă, 2 aprilie, în parteneriat cu pub-ul „La Fierărie”, se va desfăşura un eveniment inedit, o „şezătoare” pe care am denumit-o sugestiv „Pe urmele lui Păcală”, în care elevi de la liceele din Suceava au pregătit un program de ghicitori, rime populare, cântece şi dansuri tradiţionale româneşti prin care vor transpune în modern o scenă din viaţa rural-tradiţională românească. Atmosfera va fi întregită de elemente de decor specifice: fusul şi câlţii de cânepă, covata, coşarca, ştiuleţii de porumb, andrele şi împletitura etc. Liceele partenere în acest proiect sunt: Colegiul Economic “Dimitrie Cantemir”, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” şi Şcoala cu clasele I-VIII din Zamostea.

Evenimentul de la Fierărie va constitui un punct de plecare pentru următorul eveniment din proiect, o întâlnire cu studenţii , pe domeniul cetăţeniei europene şi a participării active în comunitate. Întâlnirea va avea loc duminică, 3 aprilie 2011, începând cu orele 14.30, în sala amfiteatru 129E în incinta Universităţii „Ştefan cel Mare”.

Scopul proiectului EU-Relay este acela de a crea un video documentar pan-european pe tema cetăţeniei europeane, în contextul Anului European al Voluntariatului şi se doreşte a fi un răspuns la întrebarea “Cum se reflectă cetăţenia europeană activă în societatea noastră?”.

Pentru a realiza acest documentar, echipele din cele 6 ţări implicate în proiect călătoresc dintr-o ţară în alta, filmează un mini documentar în care vor surprinde realităţi legate de “cetăţenia europeană”. Ţările în care se desfăşoară acest maraton de mini documentare sunt: Italia, Bulgaria, România, Letonia, Olanda, Franţa.

Echipele implicate vor explora cu ajutorul instrumentelor de video jurnalism realităţile din teren: vor realiza interviuri, dezbateri, activităţi non-formale, vor vizita organizaţii de tineret locale, se vor întâlni cu studenţi în facultăţi şi în acelaşi timp vor realiza un video documentar, având ca teme specifice: sărăcia, excluderea socială, diversitatea culturală, creativitatea şi participarea activă în societate, identitatea europeană.

La final, cele 6 echipe se vor reuni pentru a edita materialele filmate şi pentru evaluarea finală şi pentru a produce şi lansa video documentarul. Materialul va fi în limbile originale ale partenerilor şi subtitrat în limba engleză şi va fi utilizat de către parteneri pentru a promova proiectul EU-Relay şi pentru a provoca şi alte dezbateri şi reflecţii asupra subiectului.

Mai multe informaţii legate de activităţi şi de proiect se pot găsi pe blogul proiectului: http://eurorelay.wordpress.com/


Intră acum și în grupul de