Parintii bebelusilor suceveni opteaza sa stea doi ani acasa, cu indemnizatia minima


Intră acum și în grupul de

Faptul că Guvernul încearcă să „momească” mămicile să revină la serviciu cât mai repede după naştere, acordându-le bonusuri lunare la salariu, le lasă indiferente pe majoritate sucevencelor ce au născut în ultima perioadă, prezenţa acestora lângă micuţi fiind mult mai importantă. Astfel, noile criterii de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului, intrate în vigoare odată cu debutul acestui an, nu par să aducă foarte multe schimbări printre părinţii bebeluşilor din judeţul Suceava, majoritatea beneficiarilor optând să stea tot doi ani de zile acasă, cu alocaţia minimă de 600 de lei.

La Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale (AJPS) Suceava, instituţia prin care se acordă indemnizaţiile pentru creşterea copilului, s-au adunat puţin peste 30 de noi dosare, după noua lege, iar 30 dintre solicitanţi au optat pentru a doua variantă prevăzută de recenta ordonanţă a Guvernului. Mai exact, ei au optat să primească o indemnizaţie lunară în cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mică de 600 de lei şi nici mai mare de 1.200 de lei, aproape toţi fiind din cei care vor încasa câte 600 de lei.

Doar şase dintre solicitanţi au optat pentru prima variantă. Mai exact, în primul an, părintele primeşte 75% din media veniturilor realizate în anul dinaintea naşterii copilului, până la o limită de 3.400 de lei, după care revine la muncă, urmând a primi, până ce copilul împlineşte doi ani, un stimulent de inserţie pe piaţa muncii în cuantum lunar de 500 de lei.

La sfârşitul lunii februarie, în evidenţele AJPS se găseau 5.872 de beneficiari de indemnizaţii de creştere a copiilor, iar nu mai puţin de 4.200 luau indemnizaţia minimă de 600 de lei.

În ceea ce-i privesc pe părinţii care au depus dosare noi, urmând a sta acasă cu copiii, 17 sunt bărbaţi, iar 19 femei.


Intră acum și în grupul de