Niciun fel de investitie la Centrul Judetean de Transfuzie Sangvina Suceava


Intră acum și în grupul de

Cu bugete de la an la an tot mai mici, la Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină Suceava nu se vor face investiţii nici în acest an. „Bugetul de anul trecut era insuficient, dar acum este şi mai mic cu 25%. Vom fi fericiţi să avem cu ce lucra şi să ne putem desfăşura activitatea”, a spus directorul Maria Pilat, adăugând că, în 2011, nu vor fi bani nici pentru investiţii, astfel încât, spre deosebire de anii anteriori, nu se vor mai putea face nici măcar câteva mici reparaţii curente. Aceasta a subliniat că pungile şi reactivii reprezintă singurul capitol neafectat de bugetul de austeritate, aici situaţia fiind cel puţin deocamdată stabilă.

Maria Pilat a precizat însă că imobilul în care funcţionează Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină are nevoie urgentă de reparaţii, atât exterioare cât şi interioare, întrucât aspectul neîngrijit al clădirii şi încăperilor din incintă are un impact negativ asupra donatorilor, care devin nesiguri cu privire la condiţiile de igienă în care ar trebui să se desfăşoare recoltarea.

„Clădirea trebuie reabilitată complet şi igienizată, pentru că degeaba dai un var dacă nu faci şi restul. Oamenii au nevoie de un plus de încredere, dacă văd că pică tavanul pe ei îşi pun întrebări asupra siguranţei actului medical. Noi le explicăm că toate materialele pe care le utilizăm sunt de unică folosinţă şi le desfacem ambalajele în faţa lor”, a subliniat directorul CJTS Suceava.

Numărul sucevenilor care acceptă să doneze sânge a crescut în 2010 faţă de 2009, după ani de zile în care prezenţa la donare a fost în scădere, iar în spatele acestui fenomen stă şi sărăcia.

Datele înregistrate de Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină arată că, în 2010, au venit să dea sânge 6.900 de persoane, cu 3% mai mult decât în 2009, creşterea numărului de donatori fiind un lucru bun din punctul de vedere al unităţilor spitaliceşti din judeţ, care au nevoie disperată de sânge.

De la începutul acestui an, un număr de peste 1.700 de persoane au donat sânge la Centrul Judeţean de Transfuzie Sangvină Suceava.


Intră acum și în grupul de