CL Solca va aproba transformarea Spitalului de Boli Cronice in camin de batrani (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În şedinţa Consiliului Local Solca din data de 12 aprilie, se va aproba proiectul de hotărâre privind reprofilarea Spitalului de Boli Cronice din localitate în cămin de bătrâni, a anunţat primarul Valeruţ Ţăranu Hofnăr. Motivul ce a „înduioşat” CL Solca a fost faptul că, circa jumătate din angajaţii unităţii rămân fără un loc de muncă, în special personal TESA, care „nu a intrat în vederea ministerului Sănătăţii pentru redistribuire după desfiinţare”, după cum a precizat şeful DSP Suceava, dr. Ludovic Abiţei.

În aceste condiţii, şi infirmierele şi îngrijitoarele care au optat pentru şomaj ar putea renunţa la continuarea demersurilor în acest sens.

Potrivit şefului DSP, Ludovic Abiţei, primarul şi Consiliul Local „se mişcă mai încet” în privinţa accesării programului naţional „Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoanele vârstnice” şi a discuţiilor cu Direcţia de Asistenţă Socială. „Timp de trei ani de zile, cât vor primi bani de la Ministerul Muncii, vor avea timp vadă cum vor rezolva problema banilor mai târziu”, a spus Ludovic Abiţei.

Spitalul de Boli Cronice Solca a fost desfiinţat la data de 1 aprilie, pacienţii fiind distribuiţi către alte spitale în funcţie de diagnostice. Acolo au mai rămas totuşi câteva persoane, cazuri sociale care vor fi păstrate după transformarea în azil de bătrâni.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii precizează că unităţile sanitare reprofilate care solicită transformarea în cămine pentru persoane vârstnice vor avea asigurată finanţarea de la data încheierii contractului.

Legislaţia prevedea ca pentru autorităţile administraţiei publice locale care depun solicitarea de finanţare după data de 31 martie 2011, finanţarea să se realizeze începând cu data de întâi a lunii următoare datei de încheiere a contractului. În aceste condiţii, pot apărea situaţii în care unităţile care intră în program să rămână fără finanţare pentru o perioadă de o lună.


Intră acum și în grupul de