„Ziua Internationala a Copilului Disparut” celebrata la Dom’ Polski Suceava de voluntarii Salvati Copiii (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Deşi Ziua Internaţională a Copilului Dispărut este serbată oficial la data de 25 mai, Organizaţia „Salvaţi Copiii” – Filiala Suceava a ales ziua de vineri, 27 mai, pentru a trage un semnal de alarmă asupra dispariţiei copiilor de la domiciliu, consumului de droguri şi traficului de carne vie, printr-o piesă de teatru gândită şi pusă în scenă de voluntarii „Salvaţi Copiii” Suceava.

Organizaţiei sucevene i s-a alăturat partenerul de la nivel local, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Suceava şi Uniunea Polonezilor din România, alături de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Botoşani, care au marcat în luna mai, prin diferite activităţi, Ziua Internaţională a Copilului Dispărut, deschizând seria unor evenimente, prin organizarea în unele şcoli din Suceava, Fălticeni şi Botoşani, în perioada 23 – 27 mai 2011, a unor campanii de informare – conştientizare a copiilor cu privire la acest fenomen.

Întâlnirea de la Dom’ Polski a încununat astfel seria manifestărilor dedicate zilei de 25 mai, în cadrul căreia doi elevi de la Şcoala Nr.1 Suceava au realizat o scurtă prezentare în power point referitoare la consumul de droguri şi la traficul de carne vie, proiect cu care au participat la un concurs derulat de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în urma căruia au fost declaraţi câştigători. De asemenea, au fost premiaţi toţi elevii care s-au înscris cu prezentări power point în cadrul concursului şi în cadrul expoziţiei care a avut ca temă Ziua Internaţională a Copilului Dispărut.

După acest moment, una dintre voluntarele organizaţiei “Salvaţi Copiii” – Filiala Suceava a recitat o poezie scrisă de ea dedicată însemnătăţii zilei de 25 mai, apoi a urmat momentul mult aşteptat, prin care voluntari ai “Salvaţi Copiii” au însufleţit piesa de teatru “Floare de păpădie”, a cărei temă a fost inspirată din cruda realitate a celor care provin din familii dezorganizate şi care aleg să plece de acasă, căzând în capcana consumului droguri, ori în capcana unor proxeneţi.

Piesa de teatru a avut menirea de a trage un semnal de alarmă, cu mesajul “Nu faceţi ca ei!”, dedicat publicului spectator alcătuit în majoritate din elevi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Colegiul Naţional “Petru Rareş” Suceava, Colegiul Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” Suceava, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Colegiul Tehnic “Petru Muşat” Suceava, Colegiul Tehnic “Samoil Isopescu” Suceava, Şcoala generală cu clasele I-VIII Nr. 10 Suceava, Şcoala generala cu clasele I-VIII Nr. 8 Suceava, Şcoala generală Nr. 9 “Ion Creanga” Suceava şi Şcoala generală cu clasele I-VIII Nr.1 Suceava.

“25 mai este declarată Ziua Internaţională a Copilului Dispărut pentru că numărul acestor copii a crescut alarmant de mult. Dacă în 2004, la nivelul României erau declaraţi 254 de copii dispăruţi, în 2010, numărul lor s-a ridicat la 3122. Dintre aceştia, la sfârşitul anului, 356 nu au fost găsiţi. Cauzele acestor dispariţii sunt în proporţie de 90% plecări voluntare de acasă, datorate fie inconvenineţelor cu părinţii (familii destrămate), fie pentru că acei copii trăiesc într-o sărăcie care le afectează viaţa, pentru că sunteţi la o vârstă la care nu ştiţi pe unde vă aşezaţi în comunitate şi în familie”, le-a spus preşedintele “Salvaţi Copiii” – Filiala Suceava, Camelia Iordache, copiilor aflaţi în sală.

În acelaşi timp, aceasta i-a făcut pe elevi să îşi pună întrebarea de câte ori au vrut să plece de acasă, rugându-i să îşi răspundă sincer, fiecare pentru el, şi să încerce să gândească limpede ori de cite ori ar avea un asemenea gând, asta pentru a nu ajunge în situaţiile prezentate în cadrul întâlnirii de vineri – consum de droguri, prostituţie, trafic de organe.


Intră acum și în grupul de