Cultivatorii de castraveti au sansa sa mai recupereze din pierderile suferite in acest an (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Comisarul european pe agricultură Dacian Ciolos a anunţat joi la Suceava că toate cererile producătorilor europeni de castraveti în vederea despăgubirii pentru cazurile de îmbolnăvire cu bacteria E.coli vor fi analizate în cursul lunii iulie şi apoi vor fi făcute şi plăţile.

Oficialul european a spus într-o conferinţă de presă că sursa îmbolnăvirilor cu E.coli a fost identificată în cele din urmă de autorităţile germane într-o fermă care produce germeni din soia sau din alte tipuri de seminţe şi anihilată. „Sursa a fost identificată, izolată şi de asta în zona respectivă nici nu au mai existat infecţii”, a explicat Dacian Cioloş care a mai spus şi că a fost demarat un program de susţinere financiară a producătorilor chiar înainte de a fi identificată sursa, imediat ce s-a constatat că există o cădere a preţurilor pe piaţa europeană.

„Vreau să subliniez că am acordat acest sprijin pentru că respectiva cădere a preţurilor nu este din cauza producătorilor ci din motive independente de voinţa sau de acţiunea lor şi este normal să fie sprijiniţi cu fonduri publice”, a mai declarat comisarul european.

El a arătat că programul este în derulare, cererile de sprijin, care trebuiau depuse până la sfârşitul lunii iunie urmând să fie analizate în luna iulie şi apoi făcute plăţile.

„Cererile de susţinere financiară pentru produsele care nu au putut fi comercializate, au fost retrase de pe piaţă în anumite condiţii pot fi depuse până la sfârşitul lunii. Urmează ca în luna iulie să analizăm cererile, valoarea lor şi să facem şi plata”, a ţinut să mai spună Dacian Cioloş.

Reamintim că din România au fost solicitări de despăgubiri adresate Comisiei Europene (CE) în valoare de 1,46 milioane euro pentru pierderile suferite în urma cazurilor de îmbolnăvire cu E.coli semnalate în mai multe ţări europene.


Intră acum și în grupul de