Tot mai multi suceveni opteaza pentru pasaportul electronic


Intră acum și în grupul de

Numărul cererilor de eliberare a paşapoartelor în judeţul Suceava a înregistrat o creştere cu 14,2% în al doilea trimestru al anului 2011 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, informează şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (S.P.C.E.E.P.S.) Suceava, comisar şef de poliţie Angela Cleopatra Irimia.

Potrivit statisticilor prezentate de aceasta, în trimestrul II din 2011, s-au înregistrat 8.933 cereri de eliberare paşaport, 7.777 fiind preluate la ghişeul serviciului (3.838 electronice, 3.939 temporare) şi 1.156 fiind depuse la misiunile diplomatice din străinătate – soluţionarea acestora fiind tot de competenţa serviciului, în timp ce în perioada similară a lui 2010, S.P.C.E.E.P.S. a înregistrat doar 7.661 de cereri de eliberare paşaport.

“Numărul cererilor de eliberare a paşapoartelor electronice a înregistrat o creştere cu 56,8%, iar numărul cererilor pentru eliberarea paşaportului temporar o scădere cu 12%, ceea ce denotă o schimbare a preferinţelor cetăţenilor, în favoarea paşaportului electronic”, arată şeful S.P.C.E.E.P.S. Suceava, menţionând că s-a constatat o creştere semnificativă a cererilor depuse în luna iunie, respectiv 3.586, faţă de 2.950 (+626) în iunie 2010.

Comisarul şef Angela Irimia a mai ţinut să reamintească că “pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi a evita aglomaraţia care se creează în această perioadă a anului, a devenit funcţională programarea on-line, la o singură staţie de lucru, rămânând în vigoare şi bonurile de ordine distribuite în fiecare dimineaţă la sediul serviciului”.

Totodată, şeful S.P.C.E.E.P.S. Suceava face apel la solicitanţii suceveni să respecte câteva cerinţe în momentul prezentării la efectuarea fotografiei pentru paşaport, intrucât “pentru emiterea paşaportului imaginile trebuie să corespundă unor standarde internaţionale”. Potrivit comisarului şef, articolele de îmbrăcăminte trebuie să fie în tonuri închise, capul trebuie să fie descoperit, coafura fără „ţepi”, zulufi, accesorii vizibile (coroniţe, fundiţe, fluturaşi, etc.), iar părul nu trebuie să acopere ochii.

“De asemenea, multe solicitări de paşapoarte sunt pentru minori, în baza procurilor sau declaraţiilor emise de autorităţile străine sau de misiunile diplomatice ale României în străinătate. Acestea conţin greşeli cu privire la nume, prenume, data şi locul naşterii, nu îndeplinesc condiţiile de apostilare sau supralegalizare, fapt care împiedică depunerea cererilor. De aceea, s-ar impune ca persoanele care solicită aceste documente să le citească cu atenţie înainte de a le semna şi a le ridica de la emitent”, mai atrage atenţia şeful Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (S.P.C.E.E.P.S.) Suceava.


Intră acum și în grupul de