Primaria Suceava nu are bani pentru salariile profesorilor pana la finalul anului

Municipalitatea suceveană „este descoperită” pentru plata salariilor cadrelor didactice pentru lunile noiembrie şi decembrie, a declarat miercuri primarul Ion Lungu, arătând că pentru plata lefurilor dascălilor din municipiu s-a primit de la Guvern o sumă suplimentară de 3,328 milioane de lei, care asigură necesarul pentru lunile septembrie şi octombrie. Potrivit edilului-şef, CL Suceava se va întruni, luni, 5 septembrie, în şedinţă extraordinară, pentru rectificarea bugetului cu această sumă.

Lungu a spus că pentru asigurarea salariilor profesorilor suceveni în ultimele luni din acest an este necesar o suplimentare cu aproximativ nouă milioane de lei şi este încrezător că Guvernul va asigura finanţarea.

El a subliniat că dezechilibrul bugetar a fost determinat de faptul că în primele luni din 2011 cadrele didactice sucevene au primit salariile majorate, după ce au obţinut în instanţă reîncadrarea pe post conform prevederilor Legii 221/2008.

Cadrele didactice din zeci de şcoli sucevene care au obţinut în instanţă, prin hotărâri definitive, irevocabile şi executorii reîncadrarea pe post conform prevederilor Legii 221/2008 au fost în grevă în luna martie nemulţumite că nu li se recunosc drepturile.

Ulterior, Guvernul a îngheţat până la sfârşitul acestui an salariile profesorilor care au câştigat în instanţă majorări salariale, la un nivel plafonat la remuneraţia din luna ianuarie şi a interzis acordarea de noi drepturi salariale prin contracte colective sau individuale de muncă, sub sancţiuni penale.