Comisarii Protectiei Consumatorilor Suceava au retras de la comercializare jumatate de tona de produse din carne. Vezi aici la cat se ridica amenzile aplicate (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Comisarii Protecţiei Consumatorilor Suceava au aplicat 20 de amenzi în valoare de 74.000 lei, în urma controalelor întreprinse la producătorii şi comercianţii de preparate din carne din judeţul Suceava şi au retras de la comercializare jumătate de tonă de produse din carne.

Potrivit comisarului-şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea, acţiunile de control s-au făcut urmărind în mod special respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte publicitatea aşa-numitelor produse tradiţionale.

În timpul verificărilor, comisarii CJPC Suceava au identificat mai multe abateri de la legislaţia specifică protecţiei consumatorilor. “Astfel, am găsit la comercializare o serie de produse care prin etichetă afirmă că sunt tradiţionale, în fond fără a fi atestate în acest sens, aşa cum prevăd normele legale, de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, a explicat Elena Oanea într-o conferinţă de presă, susţinută miercuri, la sediul CJPC Suceava.

Potrivit şefului CJPC Suceava, producătorii a căror preparate au fost găsite în reţeaua de distribuţie cu aceste deficienţe sunt: SC Marcel trading SRL Roman, Ardealaul Group SRL Orheiul Bistriţei, CAROLI FOODS SRL Argeş, SC ZANG IMPEX SRL Harghita, SC ZANG IMPEX SRL Harghita, produsele comercializate fiind – cârnaţi de casă tradiţionali, parizer tradiţional, şuncă de porc tradiţională, untură de porc tradiţională. „Toate aceste produse prezentau în denumire informaţia că sunt tradiţionale, fără a fi verificate şi certificate în aceste sens, ceea ce reprezintă o publicitate înşelătoare”, a precizat comisarul-şef al CJPC Suceava.

Oanea a mai arătat că în timpul controalelor a mai fost depistată o abatere foarte gravă: o serie întreagă de produse expuse spre comercializare la bucată, cu preţ fix per bucată, prezentau un gramaj fals, mult mai mic decât limitele admise de normele legale.

Astfel, la SC COS RAM SRL Vatra Dornei s-au depistat la comercializare Salam Ardelenesc – producător SC Cris-Tim Com Bucureşti, Salam Peleş – producător Agricola Bacău, Salam Păltiniş, Salam Milano – producător SC CRISTIM, Salam Franţuzesc uscat – producător SC Cosarom şi Salam de Sibiu, Elit Alba, la care s-au constatat abateri de la cantitatea netă înscrisă pe etichetă, peste limitele admise de HG 530/2001, drept pentru care s-a aplicat o amendă în cuantum de 5.000 lei. Abaterile în minus s-au înscris între 25 şi 60 grame (la salam franţuzesc 85 grame), faţă de maxim 9 grame abatere admisă.

“La SC PROFI ROM FOOD SRL Timişoara punct de lucru Câmpulung Moldovenesc s-au depistat la comercializare Salam Pietricica, Salam uscat de vită, Salam uscat Bacău şi Minisalam uscat Praxi, produse de SC PRODPROSPER SRL Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ, la care erau abateri de la cantitatea netă înscrisă pe etichetă peste limitele admise de HG 530/2001, drept pentru care s-a aplicat o amendă în cuantum de 5.000 lei. Abaterile în minus au fost între 15 şi 45 grame faţă de maxim 10,5 grame abatere în minus admisă”, a mai explicat Oanea.

Ea a mai adăugat că au mai fost depistate abateri precum etichetarea incorectă a produselor şi neafişarea preţurilor.

Potrivit şefului CJPC Suceava, în urma controalelor efectuate s-au oprit temporar de la comercializare 555 kg de produse din carne, în valoare de 11.180 lei.


Intră acum și în grupul de