Produse expirate din 2009 sau 2010 intr-o farmacie din mediul rural din Suceava


Intră acum și în grupul de

Comisarii Protecţiei Consumatorilor Suceava au aplicat amenzi în valoare de 64.000 de lei unui număr de 24 din cele 68 de farmacii din judeţul Suceava, unde au efectuat controale. Potrivit comisarului-şef al CJPC, Elena Oanea, totodată, ca urmare a verificărilor întreprinse, s-au oprit definitiv de la comercializare produse în valoare 4.136 lei.

“Controalele au vizat aspecte care țin de sfera de competență a instituției noastre, îndreptându-ne cu precădere spre verificarea respectării prevederilor legale privind etichetarea suplimentelor alimentare, verificarea încadrării în data limită de consum a produselor cemercializate în astfel de unități (medicamente, suplimente alimentare, cosmetice, produse alimentare pentru hrana copiilor etc). Din păcate, nu puţine au fost neregulile constatate cu prilejul acestor controale”, a explicat Elena Oanea, într-un comunicat de presă.

Potrivit acesteia, la o farmacie din mediul rural au fost identificate la comercializare produse comprimate precum: Strepsils, Vitamina C, Magneziu, Sapromed, Calmogen, Betadine, diverse sortimente de ceaiuri, inhalante, Anghirol, Proctolac, expirate încă din anul 2009 sau 2010. În alte locații, unele produse, în special preparatele proprii (diverse soluții, creme) nu erau etichetate, de pe acestea lipsind termenul de valabiltate. Astfel de produse aflate în afara datei limită de utilizare prezintă un real pericol pentru sănătatea consumatorilor.

“S-au depistat de asemenea situații în care produse precum – tensiometre digitale, pedometre, aparate pentru aerosoli – nu prezentau etichete cu instrucțiuni de utilizare, avertismente, codițiile privind acordarea garanției conform normelor legale ş.a.

În alte situații s-au depistat produse expuse la comercializare cu etichetele rupte, incomplete, lipsind o serie de informații importante pentru consumatori, precum și înscrierea incorectă a ingredientelor la unele produse utilizate în alimentaţia copiilor.

La alte farmacii s-au constatat nereguli cu privire la respectarea legislației privind derularea promoțiilor, informarea consumatorilor privind utilizarea și avantajele cardurilor de fidelitate”, mai precizează şeful CJPC Suceava în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de