Intră acum și în grupul de
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit în cursul dimineţii de luni confirmarea tipului de virus care a provocat focarul de meningită dezvoltat la nivelul judeţului Suceava.
„Enterovirusul depistat este o confirmare a ceea ce am bănuit noi, iar indirect confirmă că măsurile luate de noi au fost cele corespunzătoare. Este vorba de virusul COXSACKIE B2, din categoria enterovirusurilor nepoliomielitice, greu de depistat, care se găseşte exclusiv în intestinul uman. Se ia prin mâini murdare şi prin lipsa de igienă personală”, a declarat directorul DSP Suceava, Ludovic Abiţei.
Potrivit acestuia, numărul îmbolnăvirilor a crescut, de la 66 (vineri), la 79 (luni), cu 43 de pacienţi internaţi şi 23 externaţi. S-au constatat îmbolnăviri în patru localităţi noi, anume: Plopeni, Plăvălari (Udeşti), Reuseni şi Stulpicani.
„COXSACKIE B2 este un virus cunoscut ca dând epidemie în rândul colectivităţilor de preşcolari şi şcolari, situaţie în care ne aflăm şi noi. Singurii purtători ai acestui virus sunt oamenii, nefiind cunoacută o altă cale de transmitere. Recomandăm întărirea măsurilor de igienă personală, de igienă a alimentului, a colectivităţilor. Pare banală recomandarea noastră de spălare a mâinilor, dar este foarte eficientă şi trebuie făcută corespunzător cu săpun dezinfectant. Se recomandă spălarea minim 1-2 minute şi ştersul mâinilor cu prosoape de unică folosinţă şi nu cu prosoape textile cu care se şterg mai multe persoane”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, directoul adjunct al DSP Suceava.
Tot ea a reamintit faptul că cei mai tineri pacienţi îmbolnăviţi cu meningită sunt doi sugari în vârstă de 5 şi 9 luni, fraţi ai copiilor de la Grădiniţa „1,2,3” din Burdujeni, iar cel mai în vârstă pacient este o educatoare în vârstă de 43 de ani.
Având în vedere evoluţia focarului de meningită la nivelul judeţului, prefectul Sucevei, Florin Sinescu, a transmis la rândul său, într-un comunicat de presă, că este deosebit de importantă, mai ales în sezonul de vară, respectarea igienei: spălatul pe mâini cu apă şi săpun înainte de fiecare masă, spălarea fructelor şi legumelor sub un jet puternic de apă, păstrarea în condiţii corespunzătoare a alimentelor uşor alterabile.
„Având în vedere că a început vacanţa şi nu mai există pericolul răspândirii virusului în şcoli şi grădiniţe facem un apel către părinţi să supravegheze copiii pentru respectarea regulilor minime de igienă. În liceele în care se desfăşoară examenul de bacalaureat s-au luat măsuri speciale de prevenţie”, a precizat prefectul judeţului Suceava Florin Sinescu.
Intră acum și în grupul de