Vosganian: ”Ar mai fi nevoie de cateva sute de mii de euro ca sa terminam chiliile la Hagigadar si sa aducem maicute”


Intră acum și în grupul de

Preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, a declarat duminică, la Suceava, cu ocazia participării la sărbătorirea a 500 de ani de la construirea Mănăstirii Hagigadar, că, în diaspora armeană, comunitatea armeană din România este cea mai veche comunitate armeană din Europa, menţionând că armenii au venit aici în a doua jumătate a secolului al X lea.

Vosganian a ținut săsublinieze că Episcopia Armeană din România este, probabil, una din cele mai vechi din Europa, în afara ţinuturilor istorice armeneşti şi a ţinuturilor sfinte ale Ierusalimului, fiind înfiinţată, la Suceava, în anul 1401, pe vremea domnitorului Alexandru cel Bun.

„Tot aici se găsesc două mănăstiri, lucru foarte rar în diaspora armeană, amândouă construite în secolul XVI, mănăstirea Hagigadar în 1512, de aceea sărbătorim 500 de ani şi mănăstirea Zamca la sfârşitul aceluiaşi secol. Iată de atunci şi până acum, comunitatea armeană a dăinuit fără încetare”, a mai tinut sa remarce Varujan Vosganian.

El a mai spus că prestigiul acestei sărbători de împlinire a 500 de ani de la construirea mănăstirii Hagigadar este arătat şi de prezenţa oaspeţilor, fiind prezenţi la Suceava, Karekin al II lea, Patriarhul tuturor armenilor, dar şi şeful comunităţii religioase din Franţa, cel din partea răsăriteană a SUA, arhiepiscopul Moscovei şi şeful comunităţii religioase armene din Bulgaria.

Vosganian a arătat că fondurile pentru restaurarea mănăstirii aparţin unei familii de binefăcători armeni, Hagop și Ica Kouyoumdjian, originari din România care trăiesc de peste 50 de ani în SUA.

Preşedintele Uniunii Armenilor din România a mai declarat că mai este nevoie de câteva sute de mii de euro pentru refacerea chiliilor mănăstirii care să devină funcţională.

„Am avut promisiuni de la Guvern, sper să fie onorate, ele au fost reluate de primii miniştri succesivi, dar dat fiind că de la promisiune şi pînă acum am avut trei prim miniştri, şi mai mulţi miniştri ai Culturii, a fost greu de transmis această promisiune de la unul la altul, dar avem nevoie de aceste fonduri suplimentare, de ordinul a câtorva sute de mii de euro ca să terminăm construcţia chiliilor, pentru că vrem să aducem din nou măicuţe ca să fie mănăstirea aşa cum a fost odinioară”, a mai spus Varujan Vosganian.

Cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la ridicarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a mănăstirii Hagigadar, Muzeul Bucovinei în colaborare cu Serviciul Judeţean Suceava al Arhivelor Naţionale a fost vernisată, vineri, la Muzeul de Istorie, o expoziţie dedicată istoriei comunităţii armene din Suceava, iar sâmbătă a fost vernisată, la filiala din Suceava a Uniunii Armenilor din România, o altă expoziţie intitulată „Comunitatea armenească din Bucovina în imagini şi documente” şi a fost lansat albumul omagial „Hagigadar-mănăstirea împlinitoare de dorinţe; jumătate de mileniu de la sfinţire”.


Intră acum și în grupul de