Familia nevoiasa din Liteni isi va petrece iarna in aceeasi locuinta darapanata in care traieste. Ajutorul tau conteaza!


Intră acum și în grupul de

De câteva luni de zile, voluntarii “Salvaţi Copiii”- Filiala Suceava luptă din răsputeri să ajute financiar şi material o familie monoparentală din localitatea Liteni (Dolhasca). Este vorba despre o mamă care se chinuie de pe o zi pe alta să asigure supravieţuirea ei şi a celor patru copii care pentru ea înseamnă totul.

În ciuda faptului că locuiesc într-o încăpere sărăcăcioasă, fără condiţiile minim necesare cu care este obişnuit orice om normal, cei patru copiii merg la şcoală şi au rezultate deosebite la învăţătură, lucru de care mama este deosebit de mândră, şi care o motivează să muncească cu ziua prin sat, pentru a le asigura copiilor săi hrana de care zilnic au nevoie.

„Vrem să îi ajutăm pe cei cinci care locuiesc în nişte condiţii inumane, care trăiesc practic într-un spaţiu care presupune patru pereţi şi un acoperiş. Încercăm prin sprijinul voluntarilor şi al tuturor celor care ne cunosc activitatea, să oferim condiţii cât de cât omeneşti şi suficiente pentru ca aceşti patru copii să îşi poată duce viaţa într-un mod cât mai aproape de normalitate.

Ceea ce ne-a determinat să venim în sprijinul acestor copii este faptul că în ciuda condiţiilor în care trăiesc, toţi învaţă foarte bine. Fetiţa cea mare a luat examenul de capacitate la limba şi literatura română cu nota 9,40, este implicată şi în alte activităţi ale şcolii, iar mama, cea care îi îngrijeşte, efectiv poartă cu mândrie numele de mamă. Este o femeie care îşi apără copiii şi care încearcă să îi ajute să devină oameni buni pentru societatea noastră. Cel mai mic membru al familiei are 6 ani şi deţine cele mai bune recomandări din partea educatoarei pe care o are la clasă. Aceasta spune despre copil că are o minte sclipitoare şi că de fiecare dată când la grădiniţă apare o nouă activitate, mama sa este prima care se implică”, a declarat, pentru NewsBucovina.ro, Lena Ailincă, asistent social în cadrul Organizaţiei “Salvaţi Copiii”.

Voluntarii Salvaţi Copiii au introdus această familie într-unul dintre proiectele organizaţiei, intitulat C.A.S.A. şi au reuşit să facă din ajutorarea familiei Pascariu un scop comun. Membrii organizaţiei sucevene şi-au propus ca până la începutul anului şcolar să facă posibilă, cu ajutorul sponsorilor şi a oamenilor cu suflet mare, ridicare unei noi locuinţe, în care mama şi cei patru copii să poată duce un trai decent, departe de frigul care se apropie.

“Îniţial, ne doream ca cei patru copii să poată începe noul an şcolar într-o casă nouă. După toate eforturile depuse şi entuziasmul nostru, s-ar părea că nu reuţim să ne apucăm de lucrări în adevăratul sens al cuvântului, decât în primăvară, cu condiţia să reuşim să adunăm materialele necesare. Am primit ca sponsorizare, din partea firmei EGEER din Rădăuţi, nişte material OSB care ne-ar permite să facem pereţii noii locuinţe. De asemenea, am primit donaţii în valoare de 2.600 lei în contul deschis la BCR, sumă deocamdată infimă pentru ceea ce înseamnă ridicarea unei locuinţe. Au fost oameni care au donat mobilă de bucătărie, de dormitor, chiar şi un covor, însă, deocamdată, nu avem unde să le punem”, a spus Lena Ailincă.

Asistentul social a precizat că între timp, cei mici au fost ajutaţi cu rechizite pentru începerea noului an şcolar şi cu hăinuţe groase. Totodată, săptămâna trecută, o parte dintre voluntarii adulţi ai Salvaţi Copiii – Filiala Suceava s-au deplasat la locuinţa din Liteni, veche de mai bine de 100 de ani, acolo unde au schiţat o intervenţie pentru izolarea casei sărăcăcioase. Această acţiune are menirea de a ajuta familia nevoiaşă să treacă cu bine peste frigul năprasnic al iernii care se apropie.

“În momentul de faţă, am avea nevoie de materiale pentru instalaţia electrică (întrerupătoare, prize, cabluri), materiale de construcţie (calaburi, tablă pentru acoperiş, căpriori), dar şi de bani pentru a putea cumpăra restul materialelor, în funcţie de ceea ce ne-am propus să facem. Viitoarea casă nu va fi foarte mare, ideea este ca ea să fie funcţională. Proiectul acesteia a fost făcut de un domn arhitect, voluntar în cadrul organizaţiei noastre”, a explicat Ailincă.

Cei care doresc să se alăture acestei cauze nobile, pot face donaţii şi sponsorizări în bani, în contul Organizaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Suceava, deschis la BCR Sucursala Suceava, Cont IBAN RO64RNCB0234023048700001, cu precizarea “pentru proiectul C.A.S.A.”.


Intră acum și în grupul de