Impozitele pe proprietate, indexate cu 16,05% la Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

sedinta CL Suceava 2013

Cu 12 voturi „pentru” şi şapte „împotrivă”, ale consilierilor PDL, Consiliul Local Suceava a decis marţi indexarea impozitelor locale cu 16,05% şi reducerea cu 25 la sută a taxei de salubritate, de la 4 lei la 3 lei/persoană/lună. În urma acestei decizii, impozitul creşte de la 104 lei la 121 de lei pentru apartamentele cu două camere, de la 150 de lei la 175 de lei la apartamentele cu trei camere şi de la 174 de lei la 202 lei pentru apartamentele cu patru camere.

În şedinţa de marţi a Consiliului local Suceava primarul Sucevei a cerut consilierilor să aprobe indexarea cu 16,05 la sută a impozitelor pe proprietate astfel încât cuantumul impozitelor şi taxelor locale să fie stabilit clar, menţionând că, în ultima săptămână, sucevenii nu au mai achitat taxe şi impozite locale în aşteptarea unei decizii finale.

Consilierii locali suceveni au dezbătut în ultimele două luni de şase ori problema taxelor şi impozitelor locale pentru 2013 şi au decis, în decembrie 2012 menţinerea lor la nivelul ultimului an, dupa care au avut mai multe şedinţe în care au amânat o decizie, dar în 12 ianuarie, în unanimitate, menţinerea taxelor locale la nivelul din anul 2012 în baza Ordonanţei adoptată de Guvern care permite autorităţilor locale să reducă în 2013 nivelul taxelor şi impozitelor locale.

După modificarea Codului Fiscal consilierii suceveni au fost convocaţi, săptămâna trecută, să adopte indexarea cu 16,05 la sută a impozitelor pe proprietate, dar o decizie a fost amânată pentru marţi.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că intenţia autorităţilor sucevene a fost să menţină nivelul taxării la acelaşi nivel din 2012 şi că prin reducerea cu 25 la sută a taxei de salubritate, în medie, sucevenii vor plăti la Primărie aproximativ aceeaşi sumă din anul 2012, cu excepţia celor care deţin mai multe proprietăţi. „Dacă şi la nivelul din 2012 este greu să se plătească taxele şi impozitele locale am încercat să nu împovărăm mai mult populaţia. Noi estimăm că prin indexarea cu 16,05 la sută a impozitului pe proprietate să încasăm cu un milion de lei în plus, dar prin reducerea taxei de salubritate vom încasa cu un milion de lei mai puţin”, a spus Lungu. El a mai declarat că împreună cu consilierii locali va încerca să găsească modalităţi de reducere a fiscalităţii pentru societăţile comerciale. „Ne preocupăm să reducem fiscalitatea pentru firme, să încurajăm dezvoltarea acestora şi crearea de noi locuri de muncă”, a spus primarul.


Intră acum și în grupul de