Unda verde pentru Universitatea Seniorilor la Suceava


Intră acum și în grupul de

Senatul Universității “Ștefan cel Mare” din Suceava a votat, săptămâna trecută, înființarea unui program de învățare continuă destinat vârstei a treia, în cadrul viitoarei Universități a Seniorilor. Anunţul a fost făcut de deputatul PDL de Suceava, prof.univ.dr. Sanda-Maria Ardeleanu, care a făcut parte din Colectivul de inițiativă înființat pentru demararea proiectului, alături de prof. univ. dr. Ion-Horia Bîrleanu, ing. Dorin Boșcoianu, președinte al Asociației „Seniorilor din Bucovina”, prof. univ. dr. Mihai Grămăticu, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, prof. univ. dr. Costică Brânduș.

Sanda-Maria Ardeleanu

“Propunerea de a creea la Suceava o Universitate a Seniorilor, pe modelul Universității Seniorilor din Cracovia, Polonia, a venit către noi, în primă instanță, din partea Asociației „Seniorilor din Bucovina”, în cadrul căreia activează personalități marcante din domeniile învățământului, medicinii, avocaturii, magistraturii, științelor inginerești. Am beneficiat de întreaga susținere a domnului rector Valentin Popa, pe agenda căruia se află, încă din campania sa pentru funcția de rector, și acest deziderat. Domnia Sa s-a alăturat Colectivului de inițiativă înființat pentru demararea proiectului”, a scris Sanda-Maria Ardeleanu pe blogul său.

Ea a explicat că Universitatea Seniorilor este o organizație internațională al cărui scop îl reprezintă educația și stimularea membrilor de vârsta a treia ai comunității. Potrivit lui Ardeleanu, curricula universitară pentru Universitatea Seniorilor va conține discipline precum literatură, limbi străine, istorie, calculatoare, artă, științe sociale, filozofie, muzică ș.a., în funcție de specificul universității dar și de specificul zonei în care aceasta se află.

“Credem că o asemenea iniţiativă poate contribui la creşterea prestigiului Universitățății <<Ștefan cel Mare>> din Suceava, la întărirea legăturii dintre Universitate și personalități din diferite domenii, la îmbogățirea resursei umane ce poate susține obiectivele și misiunea universității noastre în plan local, național și internațional, devenind, la un moment dat, și o sursă importantă de venit. Învățarea pe tot parcursul vieții reprezintă unul din cele mai moderne principii de educație, el identificându-se deocamdată în spațiul învățământului românesc cu programe precum: Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius sau Grundtvig. Extinderea acestui principiu de educație către persoanele de vârsta a treia ar reprezenta, în opinia noastră, un pas important pentru sistemul de învățământ românesc”, a apreciat prof.univ.dr.Sanda-Maria Ardeleanu, arătând că „la 50 de ani de viață,  Universitatea <<Ștefan cel Mare>> ar putea deveni prima universitate din România care propune o Universitate a Seniorilor în oferta sa educațională”.


Intră acum și în grupul de