20 de profesori humoreni au participat la „Seminarul de educatie ecologica”


Intră acum și în grupul de

Douazeci de cadre didactice din oraşul Gura Humorului au fost invitate, la finele saptamanii trecute, în sala mare a Primăriei oraşului pentru a participa la seminarul pentru formare de formatori cu titlul Controlul integrat al poluării cu nutrienţi.

Proiectul cu acelaşi titlu a fost implementat de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice cu sprijinul Băncii Mondiale. Seminarul a fost susţinut de sef lucrări dr. Giuliano TEVI, de la Facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului din cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti şi face parte dintr-o campanie de conştientizare publică iniţiată în scopul reducerii deversărilor de nutrienţi în apele care se varsă în Dunăre şi Marea Neagră.

Deşi cu pregătire diversă, participantii au rolul de a educa la rândul lor, de a oferi informaţii despre poluarea apelor cu nutrienţi, despre importanţa modificărilor comportamentale la nivel de comună şi despre necesitatea existenţei unui management adecvat al solului şi apelor.

Timp de două ore, cei prezenţi au avut de câştigat dintr-o prezentare clară, accesibilă, un material realizat didactic, pe înţelesul tuturor; participanţii au beneficiat de informaţii utile şi interesante despre calitatea apei, sanitaţia în mediul rural, relaţia dintre calitatea apei potabile şi sănătate. Acestea sunt şi titlurile capitolelor Manualului de educaţie ecologică primit la seminar.

Proiectul şi campania în care se încadrează acesta se adresează în această etapă celor care pot continua instruirea, profesorilor în primul rând, pentru că o viitoare etapă constă în informarea elevilor cu privire la regulile şi normele elementare de management a deşeurilor de orice tip. Se vorbeşte în acest manual despre educarea populaţiei din mediul rural, elevii din mediul rural fiind o verigă importantă a acestui proces.

În vederea realizării unor lecţii de ecologie, manualul primit oferă definiţii, statistici, modalităţi de testare rapidă a apei. Există o prezentare a metodelor alternative de epurare a apelor uzate şi o informare detaliată asupra gestionării deşeurilor menajere în mediul rural. Fertilizarea terenurilor agricole reprezintă un subcapitol separat, această activitate presupune o gestionare corectă şi nişte standarde pentru cantitatea de îngrăşământ care trebuie aplicată. Amplasarea fântânilor reprezintă un alt aspect care implică reguli stricte în vederea evitării poluării sursei de apă. Efectele consumului unei ape contaminate sunt detaliate în manual, este vorba despre boli infecţioase transmise prin apă şi boli neinfecţioase produse de apă care se datorează compoziţiei chimice a acesteia.

Dacă apa reprezintă sursa vieţii, o apă curată reprezintă condiţia unei vieţi sănătoase. Informarea populaţiei este extrem de importantă şi benefică. Mulţumim pe această cale Primăriei oraşului Gura Humorului reprezentată de doamna Cecilia Bedrulea pentru invitaţie şi organizatorilor acestui seminar care şi-a atins scopul.

Prof. Brînduşa Luminiţa Cîmpan si prof. Adriana Alina Apetri, Colegiul “Alexandru cel Bun”, Gura Humorului


Intră acum și în grupul de