Elevii Colegiului humorean „Alexandru cel Bun” au vizitat o parte din cele mai importante obiective turistice din Romania


Intră acum și în grupul de

DSCF3992Comunicat de presă

Pe baza unui portofoliu întocmit riguros, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, prin doamna inspector Vîntur căreia îi mulţumim respectuos, a aprobat excursia de 5 zile organizată de Colegiul Alexandru cel Bun, Gura Humorului. Excursia s-a încadrat în săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun”, cuprinsă în intervalul 1-5 aprilie.

Traseu lung, greu, solicitant, gândit pentru a oferi cât mai mult şi pentru a sensibiliza elevii asupra unor valori inestimabile ale ţării. Intitulată România – posibilităţi şi perspective, excursia a avut scop informativ, prin îmbinarea cunoştinţelor din domeniile artelor vizuale, arhitecturii, istoriei, cu specificul oraşului vizitat şi al monumentelor vizitate, prin informarea elevilor cu privire la specificul mănăstirilor din sudul ţării, comparativ cu specificul mănăstirilor din nordul Bucovinei şi prin vizitarea unor obiective din zone geografice diferite şi din forme de relief diverse: Munţii Parâng, Munţii Retezat, Valea Oltului, Argeşul, Mureşul, peşteri şi chei. Ca obiective excursia şi-a propus să contribuie la dezvoltarea simţului de orientare geografică, să ajute elevii să îşi dezvolte coeziunea de grup şi capacitatea de educaţie cultural artistică.DSCF4273

S-a plecat în data de 1 aprilie spre Sibiu cu oprire în Târgu Mureş pentru masa de prânz. În Sibiu s-a vizitat Centrul vechi şi s-au făcut cumpărături. Vremea a fost numai bună de plimbare pe străduţele pietruite şi a oferit imaginea unui oraş vechi, dar cald, deschis mereu vizitatorilor, şi în primul rând un model de civilizaţie. La Sibiu cazarea a fost cea dintotdeauna, la Centrul de agrement Cisnădioara, unde am fost mereu primiţi cu ospitalitate şi cu bucurie de dl. administrator Ilie Cerciu şi soţia acestuia. Seara a fost plină de muzică şi dans, s-a cântat la chitară, Adina, Bogdan şi Eliza au cântat şi la microfon, s-au dansat toate genurile şi dimineaţa a prins grupul în holul cabanei. Elebii erau obosiţi, dar veseli.

A doua zi, primul obiectiv din program a fost valea Oltului. Curtea de Argeş, al doilea obiectiv, a îmbinat istoria cu arhitectura şi cu literatura, s-au învăţat multe despre ctitoria lui Neagoe Basarab, s-a vizitat interiorul, cu mormintele regilor României şi ale soţiilor acestora, s-a intrat şi în biserica Filoteia de la Argeş, ne-am încărcat toţi de religiozitate şi de pioşenie. În continuare am urcat pe Transfăgărăşan, am ajuns la barajul Vidraru şi am continuat până la Piscul Negru, aflat la 45 km după baraj. Emoţii puternice pentru cei care au ajuns pentru prima dată acolo, admiraţie pentru ce s-a putut construi, peisaj sălbatic, toate au contribuit la instalarea somnului până jos unde s-a servit masa la restaurant. Cazarea la Centrul de agrement Cozia a fost foarte bună, toţi într-o clădire, cu un hol mare pentru discotecă, cu căldură şi curăţenie. L-am întâlnit acolo pe dl. Prună, administrator de o viaţă, care cunoaşte multe persoane din zona noastră, prin funcţia pe care o deţine de ani de zile.DSCF4134

A treia zi am plecat din staţiunea Călimăneşti spre Râmnicu Vâlcea cu intenţia de a ajunge la Târgu Jiu şi apoi la Orşova. Am vizitat Complexul muzeal Constantin Brâncuşi pe o ploaie deasă şi monotonă, am mâncat de prânz la un restaurant, s-au făcut cumpărături şi am decis să renunţăm la Orşova pentru că o plimbare pe Dunăre pe ploaie nu era tocmai indicată. Am pornit spre staţiunea Rînca, aflată la cea mai mare altitudine din ţară (1.600 m), pe Transalpina, în munţii Parâng. Surpriza a fost totală. Ne aştepta acolo o zăpadă de trei metri, o ninsoare abundentă, iar urcuşul a fost anevoios. Din nou emoţii, chiar puţină frică. Cazarea în schimb ne-a schimbat starea de spirit. Am fost aşteptaţi şi întâmpinaţi cu căldură, prietenie şi ospitalitate. Staţiunea este foarte mare şi am putut asculta muzică toată noaptea, până la ora 04.00.

A patra zi am plecat de la Rânca şi am coborât pe Transalpina deasupra norilor, înconjuraţi de un peisaj superb, de o natură neatinsă de rău, de mizerie. Am trăit la maxim şi coborârea, pe care am făcut-o mai întâi cu spatele, apoi normal. Staţiunea Rânca va rămâne o amintire frumoasă pentru fiecare dintre noi. Am vizitat Horezu de unde am achiziţionat obiecte de ceramică specifice de la tarabele cu ofertă generoasă de pe marginea drumului. Ne-am îndreptat apoi spre Peştera Muierilor. Am stat la coadă, dar a meritat. Din cauza umezelii peştera nu a putut fi traversată, am parcurs doar aproape un kilometru, înconjuraţi de schelete, de lilieci, de formaţiuni interesante, cu paşi ezitanţi de la lumină la întuneric, cu senzaţii tari, chiar horror prin apropierea de aceste vietăţi destul de neatractive, liliecii şi coloniile lor. Am fost la mall în Râmnicu Vâlcea unde am şi mâncat. Am vizitat Mănăstirea Cozia, ctitorie a lui Mircea cel Bătrân, şi am făcut fotografii pe malul Oltului. Ne-am cazat la Centrul pentru tineret Mureşul, în Târgu Mureş. Clubul Sail a fost gazda noastră pe seară şi chiar au demonstrat că ştiu ce înseamnă gazdă, ne-au oferit o atmosferă caldă, muzică pe placul grupului şi distracţie. S-a ascultat muzică retro pentru că am prins seara Retro Party.

DSCF4132A cincea zi am vizitat oraşul Târgu Mureş, cele două mall-uri şi am servit masa de prânz. Shopping, soare, plimbare, puţină oboseală după atâtea zile, dar toată lumea a fost activă. Am pornit spre Gura Humorului unde am găsit frig şi ploaie dar unde e acasă, oricum ar fi vremea.

Am traversat 10 judeţe, am vizitat două mănăstiri cu specific brâncovenesc şi bizantin – Curtea de Argeş şi Cozia, am urcat pe Transfăgărăşan şi pe Transalpina, am fost în Peştera Muierilor, am văzut Coloana Infinitului, poarta Sărutului şi Masa Tăcerii, am trecut prin multe oraşe: Bistriţa, Târgu Mureş, Mediaş, Copşa Mică, Sibiu, Râmnicu Vâlcea, Curtea de Argeş, Călimăneşti, Căciulata, Târgu Jiu, Horezu, Novaci, Rânca, Borsec. Am plecat din Moldova spre Ardeal şi am ajuns în Oltenia. Ce poate fi mai potrivit pentru a şti mai mult despre o ţară care are extraordinar de mult de oferit?

Săptămâna “Să ştii mai multe, să fii mai bun” a fost binevenită, a ajutat grupul de 50 de excursionişti să descopere, să ştie, să afle şi să vrea să repete acest gen de experienţă. Portofoliul excursiei care va fi realizat ulterior va demonstra şi prin imagini ce a fost şi ce a contribuit la dezvoltarea cunoştinţelor participanţilor. Participanţii la excursie vor să mulţumească în primul rând conducerii Colegiului “Alexandru cel Bun”, în special doamnei director Mihaela Ursaciuc, care ne-a susţinut şi a încurajat această activitate, ca de obicei.

Profesor Luminiţa Cîmpan, Colegiul “Alexandru cel Bun” Gura Humorului

 

 

 


Intră acum și în grupul de