Sesiunile Proiectului de vara GROW, un imens succes in randul liceenilor judetului Suceava


Intră acum și în grupul de

Pentru un grup de 13 elevi ai Colegiului Alexandru cel Bun din Gura Humorului vacanţa de vară a oferit oportunitatea de a se înscrie în programul GROW 2013, proiect finanţat de AIESEC Suceava şi Şcoala de Valori, organizaţii care îşi propun să dezvolte calităţile şi aptitudinile tinerilor absolvenţi ai claselor a 10-a şi a 11-a prin intermediul programelor de schimb şi al educaţiei non-formale. Proiectul GROW a fost desemnat în 2012 „Cel mai bun proiect de educaţie de tineret din România” de către Parlamentul European în cadrul Galei Charlemagne.

În decursul celor 10 sesiuni de învăţare care au avut loc la Suceava, la Biblioteca Bucovinei, elevii au avut şansa de a descoperi care sunt valorile personale, în ce mod le pot pune în valoare, au aflat informaţii utile despre orientarea în carieră, organizarea bugetului, dezvoltarea unei afaceri, managementul de proiect sau proactivitate. Mai mult decât atât, elevii participanţi susţin că şi-au consolidat încrederea în forţele proprii şi curajul de a lua atitudine, iar modelul hop-scotch pe care l-au aplicat cu privire la planurile de viitor i-a ajutat să aprecieze şi să conştientizeze etapele esenţiale în realizarea planurilor şi visurilor lor.

Participanţii au avut prilejul de a pune în aplicare engleza învăţată în şcoală, de a se cunoaşte mai bine, de a-şi face noi prieteni printre elevii suceveni şi de a descoperi alte obiceiuri, alte tradiţii şi culturi, prin Julia Tan, trainerul care a îndrumat elevii în decursul celor 2 săptămâni şi care a venit din Japonia pentru a împărtăşi ideile şi cunoştinţele sale. Deoarece activităţile au înlesnit dezvoltarea unor relaţii de adevărată prietenie, toţi au ales să îşi petreacă timpul liber şi pauzele dintre sesiuni împreună, organizând mese, picnicuri, plimbări, alte activităţi menite să preţuiască timpul scurt pe care-l pot petrece în compania celorlalţi colegi şi a Juliei.

Ceremonia de închidere a oferit tuturor participanţilor  un ultim feedback al săptămânilor petrecute împreună, dar şi diplomele meritate prin implicarea în acest program.

De la colegiul humorean au participat: Ionaşcu Diana, Giană Luiza, Rusu Eliza, Pânzari Diana (clasa a 10-a A); Buzec Mihaela, Moroşan Alina (clasa a 11-a A); Hojbotă Andreea, Hromei Silviu, Pavăl Robert, Vornicu Bianca (clasa a 11-a B); Boghiţă Larisa, Lionti Ramona, Malinovschi Simon (clasa a 11-a F). Una dintre elevele participante, Mihaela Buzec, crede că GROW a fost pentru ea o experienţă de neuitat pe care o va preţui mereu. ,,De-a lungul sesiunilor am învăţat să fiu mai sigură pe mine, să am încredere în ideile mele, în persoana mea. Mi-am dat seama că trebuie să respectăm mereu valorile morale după care ne ghidăm în viaţă şi, poate cel mai important lucru, am devenit sigură pe ceea ce vreau să fac cu viaţa mea. GROW m-a învăţat că poţi să faci ceva pentru tine şi pentru societate în fiecare zi, lucruri mărunte care, adunate, contează. Nu trebuie să schimbi lumea peste noapte, e de ajuns să realizezi că trebuie să fii o parte din schimbarea la care visezi.”, a afirmat Mihaela, iar Bianca Vornicu mărturiseşte despre GROW că ,,a fost ceva nou şi interesant, o experienţă uimitoare, întrucât întreg programul a fost bine organizat, iar trainerii minunaţi.” Cu toţii aşteaptă cu nerăbdare anul viitor, când se vor putea înscrie din nou în cadrul acestui proiect de dezvoltare personală!

 

Ramona Lionti, clasa a 10-a F

Prof. Cîmpan Brînduşa Luminiţa

Colegiul Alexandru cel Bun

Gura Humorului, judeţul Suceava

 


Intră acum și în grupul de