Asociatia Studentilor din Universitatea Suceava participa la un protest desfasurat la Timisoara. Detalii aici!


Intră acum și în grupul de

protestÎn jur de 200 de reprezentanți ai studenților din organizațiile studențești din întreaga țară, inclusiv de la Suceava, își vor manifesta nemulțumirea miercuri, la Timișoara, față de finanțarea necorespunzătoare a educației, informează într-un comunicat de presă, organizatorii acțiunii.

Potrivit acestora, pentru a trage un semnal de alarmă față de consecințele dezastruoase pe care le are alocarea unui buget prea mic pentru educație, studenții vor afișa mesaje și se vor plimba, alături de o vacă, pe străzile orașului. Ei amintesc, de asemenea, de asumările făcute la nivel internațional de România, de prevederea Legii Educației Naționale prin care se stipulează acordarea unui procent de 6% din PIB pentru educație și de promisiunea făcută de partidele politice în acest sens, prin Pactul Național pentru Educație.

Printre nemulțumirile studenților se numără: Creșterea taxelor de studiu și a taxelor de cămin! În 50% dintre universitățile incluse într-o analiză recentă ANOSR, taxele de studiu au crescut în ultimii doi ani datorită scăderii investiției statutului. Bursele sociale sunt de două sau chiar de trei ori mai mici decât prevede legea! Valoarea cheltuielilor minime de cazare și masă, estimată de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior – CNFIS, este de 566 lei. În ciuda acestui fapt, valoarea medie estimată a burselor sociale la nivel național este de 214 lei. Jumătate dintre studenții din România abandonează facultatea! Cele două motive mari care îi determină pe studenți să renunțe la facultate sunt fie alegerea neinformată/greșită a facultății, fie lipsa resurselor financiare pentru a o urma și finaliza cu succes.

În document se arată că aceste concluzii care arată care sunt nevoile studenților din România s-au dezbătut în cadrul workshop-urilor paralele desfășurate alături de experți în politici educaționale, în primele trei zile ale Forumului Organizațiilor Studențești din România (FOSR), care se desfășoară în această perioadă la Timișoara. Studenții au discutat aici despre responsabilitatea guvernanților și a tuturor celorlalți actori pentru creșterea finanțării educației.

„În România, promisiunile partidelor politice, prevederile legii și asumările internaționale se încalcă fără reținere în ceea ce privește finanțarea publică a educației. Deja simțim consecințele acestui fapt și vedem problemele grave de calitate din sistem. Vedem, de asemenea, și cum foarte mulți studenți nu ajung sau renunță la facultate din cauză că nu au suficienți bani pentru a-și termina studiile. Dacă aceste probleme nu se vor rezolva, nu vom putea evolua niciodată ca stat. Este crucial ca educația să fie tratată ca prioritate națională de către decidenți, să existe o responsabilitate reală față de acest domeniu. Unul dintre cei mai buni indicatori ai responsabilității cu care aceștia tratează educația îl reprezintă respectarea legii, adică acordarea procentului de 6% din PIB pentru educație prevăzut în Legea Educației Naționale”, a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Manifestul studenților se va desfășura miercuri, 7 august, de la ora 19:00, în Piața Unirii din Timișoara! „Educația nu este o cheltuială, ci o investiție în viitorul societății! ”, transmit organizatorii.


Intră acum și în grupul de