Statuia lui Petru Musat va fi readusa in centrul Sucevei. Vezi unde va fi montata


Intră acum și în grupul de

statuie petru musat

Statuia voievodului moldovean Petru I Muşat va fi readusă în centrul Sucevei, până pe data de 15 august, a anunţat miercuri, primarul Ion Lungu, într-o conferinţă de presă.

„Intenţionăm să montăm statuia lui Petru Musat, până pe data de 15 august. S-a găsit soluţia să o montămîin apropierea Consiliului Judeţean, în acel părculeţ”, a spus edilul-şef sucevean.

Reamintim că în luna aprilie, site-ul NewsBucovina s-a alăturat acţiunii ”Mută-l pe Petru I Musat in centrul Sucevei!”, iniţiate de OrasulSUCEAVA.ro si Asociaţia Zimbrii Sucevei (Vezi mai mult).

Până în data de 9 februarie 2011, statuia domnitorului moldovean a fost amplasată în centrul orașului, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, însă datorită lucrărilor de amenajare a parcărilor subterane din Piața 22 Decembrie, autoritățile locale au mutat sculptura în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei situat vizavi de cimitirul Pacea și acolo a rămas de atunci.

Statuia lui Petru I Musat a fost realizată de către sculptorul Paul VASILESCU și dezvelită în anul 1976. Monumentul elogiază personalitatea voievodului Petru Mușat (1375-1391), care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 Februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 August 1388). De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească și Biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuți).


Intră acum și în grupul de