NewsBucovina se alatură actiunii ”Muta-l pe Petru I Musat in centrul Sucevei!”


Intră acum și în grupul de

NewsBucovina si OrasulSUCEAVA.ro sustin, împreună cu Asociaţia Zimbrii Sucevei readucerea statuii lui Petru I Muşat înapoi în centrul municipiului Suceava.

Până în data de 9 februarie 2011, statuia domnitorului moldovean a fost amplasată în centrul orașului, în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, însă datorită lucrărilor de amenajare a parcărilor subterane din Piața 22 Decembrie, autoritățile locale au mutat sculptura în curtea Laboratorului Zonal de Restaurare al Muzeului Bucovinei situat vizavi de cimitirul Pacea și acolo a rămas de atunci.

statuie petru musat

„Petru I Muşat a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava. Acum e rândul nostru să îi mutăm statuia dintr-o curte obscură în centrul oraşului!”, este apelul făcut locuitorilor Sucevei, sustinut și de NewsBucovina.

Dacă şi tu eşti de acord, iti poti arăta sprijinul pe pagina dedicată acestei iniţiative.

Statuia lui Petru I Musat a fost realizată de către sculptorul Paul VASILESCU și dezvelită în anul 1976. Monumentul elogiază personalitatea voievodului Petru Mușat (1375-1391), care a mutat capitala Moldovei de la Siret la Suceava și din vremea căruia datează primul document de atestare a Cetății de Scaun a Moldovei (10 Februarie 1388), precum și a orașului Suceava (18 August 1388). De numele său sunt legate o serie de ctitorii sucevene din veacul al XIV-lea: Cetatea de Scaun a Sucevei, Cetatea Șcheia, Curtea Domnească și Biserica Sfântul Gheorghe (Mirăuți).


Intră acum și în grupul de