A crescut rata somajului la Suceava. Afla aici cu cat!


Intră acum și în grupul de

somaj-001Situaţia pieţei muncii la sfârşitul lunii iulie 2013 arată că evoluţia indicatorilor statistici monitorizaţi prezintă o rată a şomajului înregistrat de 5,56%, în creştere cu 0,44% faţă de luna trecută, informează într-un comunicat de presă, reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Suceava.

Potrivit sursei citate, tendinţa este specifică şi repetitivă pentru această perioadă a anului, în care tinerii absolvenţi finalizează studiile şi optează pentru începerea carierei profesionale, înregistrându-se 1.304 persoane din această categorie de beneficiari.

În totalul absolvenţilor, 83% au terminat liceul sau o şcoală postliceală, 11% au finalizat o şcoală profesională sau gimnaziu şi 6% sunt absolvenţi de studii universitare. Ei intră în evidenţele agenţiei ca şomeri neindemnizaţi, parcurgând o perioadă de căutare a unui loc de muncă prin aport propriu sau prin suportul oferit de serviciul agenției de mediere a locurilor vacante. Pentru cei care demersurile de ocupare nu s-au finalizat cu inserţia pe piaţa muncii, AJOFM Suceava va organiza o bursă a locurilor de muncă în data de 27 septembrie 2013.

În document se mai precizează că, în baza de date a agenţiei sunt înregistraţi 13.589 şomeri, din care 73% sunt persoane cu nivel de instruire primar, 22% persoane cu studii liceale şi postliceale, iar 5% sunt persoane cu studii superioare. Ponderea o au şomerii din mediul rural (66%), aceştia fiind şi cei mai interesaţi în a urma un curs de formare profesională, respectiv 57% din cei 784 de şomeri înscrişi la cursuri. Considerând şi procentul de 70% din totalul cursanţilor, a şomerilor cu vârsta între 25 şi 35 ani, este evident faptul că tinerii din mediul rural sunt cei mai motivaţi să-şi diversifice competenţele profesionale.


Intră acum și în grupul de