Refugiati cazati la Centrul din Radauti au vizitat o fabrica de incaltaminte si un service auto


Intră acum și în grupul de

Un număr de 20 de refugiaţi cazaţi la Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi au vizitat întreprinderi de succes din localitatea Vicov.

Acţiunea, a fost organizată cu sprijinul unor ONG-uri atât în scopul identificării unui loc de muncă pentru refugiaţi cât şi al acomodării culturale a acestora la valorile societăţii româneşti. Antreprenorii societăţilor comerciale le-au împărtăşit vizitatorilor câteva  dintre secretele funcţionării  unor afaceri profitabile şi i-au sfătuit ca să contribuie la viaţa economică a ţării gazdă prin orice activitate legală desfăşurată.

 refugiati la marelbo

Astfel, cei 20 de refugiaţi din Centrul Regional de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi au fost primiţi de către fondatorul uneia dintre cele mai vestite fabrici de încălţăminte din zonă care le-a împărtăşit din istoria fabricii, de la crearea primului pantof în 1984 până în prezent, într-o incursiune  prin compartimentele de producţie.

 

Refugiaţii au fost încântaţi să interacţioneze cu lucrătorii care le-au descris care sunt etapele creării modelelor din sezonul curent. La plecare, vizitatorii nu au părăsit sediul fabricii doar cu amintiri plăcute şi experienţă, ci şi cu cadouri constând în încălţăminte de iarnă, atât de necesare acestei categorii de persoane.

 

O primire la fel de călduroasă au beneficiat şi din partea lucrătorilor de la un service auto din localitate, unde refugiaţii au aflat informaţii despre funcţionarea staţiei ITP, a atelierului mecanic, a magazinului de piese auto, a standurilor de tinichigerie şi vopsitorie, a spălătoriei auto ecologice şi a celorlaltor departamente dotate la standarde europene. Totodată, aceştia au vizitat şi o fabrică de cherestea, iar un restaurant din zonă le-a oferit gratuit masa de prânz.

În conformitate cu prevederile legale în domeniu, beneficiarii unei forme de protecţie în România au dreptul la muncă. Accesul la piaţa forţei de muncă, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, este conferit şi solicitanţilor de azil, după expirarea unei perioade de un an de la depunerea cererii de azil, dacă solicitantul se mai află în procedura de determinare a unei forme de protecţie.


Intră acum și în grupul de