Balan: „Anuntul Ucrainei a frant speranta unei uniri a Bucovinei in cadrul unei Europe largite”


Intră acum și în grupul de

Sărbătorirea a 95 de ani de la Unirea Bucovinei cu România este umbrită de decizia Ucrainei de a suspenda negocierile cu Uniunea Europeană în vederea semnării unui Acord de Asociere, a declarat, miercuri, vicepreşedintele PDL, deputatul Ioan Bălan, arătând că mulţi oameni, în special vârstnici, care au rude de o parte sau de alta a frontierei îşi puneau mari speranţe în proiectul de Europă lărgită. „Anunţul Ucrainei a frânt speranţa unei uniri a Bucovinei în cadrul unei Europe lărgite”, a spus vicepreşedintele PDL, într-o conferinţă de presă.

ioan balan

Bălan şi-a exprimat speranţa că Ucraina va continua negocierile în vederea semnării Acordului de Asociere. „Văd că UE e deschisă şi doar Ucraina va trebui să decidă dacă vrea să fie alături de UE”, a spus Bălan.

Vicepreşedintele PDL a mai spus că o altă supărare este că USL de azi nu dă nici o importanţă proiectului privind înfiinţarea regiunii Bucovina cu capitala la Suceava. „Ni s-au creat speranţe deşarte la cel mai înalt nivel. Veneau cei de la vârful politicii în campanie electorală şi spuneau că au rădăcini prin Bucovina şi că vor face ceva pentru Bucovina. USL are 70 % din Parlament, dar nu face nimeni nimic din punct de vedere decizional. Mă întristează acest lucru”, a spus liderul democrat liberal care a făcut referire la declaraţiile premierului Victor Ponta care a spus că susţine regiunea Bucovina mai ales că şi-a petrecut vacanţele copilăriei la rudele din Pârteşti.

Liderul PDL Suceava a mai declarat că Bucovina lipseşte cu desăvârşire şi în ceea ce priveşte promovarea şi reclama. „Cu câţiva ani în urmă, se vorbea de Bucovina ca de o atracţie turistică importantă. Ne băteam pentru locul întâi cu Delta Dunării, Litoralul şi Valea Prahovei, iar acum suntem în pluton şi dacă mai mergem aşa, o sa ajungem la coada lui”, a spus Bălan.

 El a mai arătat că lipsesc şi evenimente de anvergură care să fie prezentate pe canalele media naţionale. „Cred că la anul, măcar din raţiuni electorale, vom fi capabili să facem mai mult decât a ne bucura între noi şi a face cunoscută Bucovina”, a spus liderul democrat liberal.

 Deputatul PDL a subliniat că promovarea Bucovinei nu este apanajul unui partid sau al altuia şi că toţi bucovinenii trebuie să participe la susţinerea acestei regiuni. „Toţi suntem datori să ne aducem aportul în promovarea Bucovinei. Trebuie o coerenţă în privinţa derulării programelor care susţin şi promovează Bucovina. E o datorie pentru cei care conduc judeţul ca Bucovina să fie acolo unde îi este locul”, a conchis Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de