Gerul naprasnic a adus in jur de 40 de oameni ai strazii in Centrul de Noapte de la Suceava


Intră acum și în grupul de

oamenii-strazii2

Temperaturile extrem de scăzute scăzute din ultimele zile, îndeosebi din noaptea de joi spre vineri, când termometrele au indicat o temperatură de -20 de grade la Suceava, i-au împins pe oamenii străzii să se refugieze la singurul Centru de Noapte existent în municipiul reşedinţă de judeţ.

Astfel, şeful adăpostului, Geanina Paveliuc, a declarat pentru NewsBucovina.ro că, la Centrul de Noapte pentru persoanele fără adăpost al Bisericii „Sfânta Vineri”, au înnoptat, joi spre vineri, în jur de 40 de suflete chinuite, atât femei, cât şi bărbaţi.

oamenii straziiAceştia au fost bine primiţi de personalul centrului, au avut posibilitatea să îşi facă igiena personală beneficiind de duşuri cu apă caldă, să mânânce o masă caldă şi să doarmă într-un pat decent, cu aşternuturi curate.

Protopopul Minu Mititelu, paroh al Bisericii „Sfânta Vineri”, prin a cărei bunăvoinţă funcţionează Centrul de Noapte de la Suceava, a spus că adăpostul are un efectiv de 50 de locuri, însă există şi posibilitatea suplimentării acestora, prin saltele, lucru care s-a întâmplat în aceeaşi perioadă a anului trecut, odată cu venirea gerului. Până la acel moment, peste 90 de persoane au primit îngriire (duş, haine curate, hrană, un pat cald, consiliere psihologică şi socială).

Mititelu a mai semnalat faptul că numărul angajaţilor de la Centru este foarte mic, resursele financiare limitate şi că se bazează foarte mult pe ajutorul voluntarilor. „Cheltuielile de întreţinere ale Centrului sunt cele mai costisitoare. Mă refer la gaz, curent, detergenţi, haine, mâncare. Oamenii ajung la noi uzi, înveliţi în pături, trebuie schimbaţi, îngrijiţi, însă de multe ori, atunci când părăsesc adăpostul iau cu ei pilote, pături, în eventualitatea în care nu se vor mai întoarce în seara următoare. Aşa funcţionează psihologia omului străzii”, a adăugat parohul.

Pentru donaţii sau alte ajutoare, cetăţenii sunt aşteptaţi la Centrul de Noapte “Lumina Lină” din curtea Bisericii “Sfânta Vineri” din cartierul George Enescu, Suceava.


Intră acum și în grupul de