300 de sanctiuni in valoare de peste 4 miliarde de lei vechi, aplicate de inspectorii CAS Suceava, in 2013


Intră acum și în grupul de

Casa de Asigurări Suceava a efectuat în  anul 2013 un numar total de 241 de actiuni de control, din care, 189 actiuni de control tematic, 43 actiuni de control operativ şi 9 controale inopinate, informeaza intr-un comunicat de presă, reprezentantii institutiei sucevene.

actePotrivit sursei citate, în urma verificarilor s-au aplicat 300 de sanctiuni contractuale, contravaloarea acestor sanctiuni fiind in suma totala de 433.058,30 lei.

Activitatea Serviciului Control desfăşurată in anul 2013 a constat într-un număr de 6 actiuni de control la persoane juridice ai caror angajati au beneficiat de concedii medicale si 235 acţiuni de control la furnizorii de servicii medico-farmaceutice, din care: 89 acţiuni de control la medicii de familie; 28 acţiuni de control la medicii de specialitate clinică;
– 10 acţiuni de control la furnizori de servicii medicale de specialitate paraclinică (laboratoare, radiologie, imagistica medicala); 14 acţiuni de control la medicii stomatologi; 5 acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale de recuperare; 48 acţiuni de control la farmacii; 24 actiuni de control la spitale; 1 actiune de control la furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu; 2 actiuni de control la furnizorii de servicii medicale care deruleaza programe de sanatate; 4 actiuni de control la furnizorii de dispozitive medicale; 10 actiuni de control care au acoperit mai multe tipuri de furnizori.

In document se mai arată că, în anul 2013 s-au efectuat 89 actiuni de control şi la medicii de familie, din care 2 controale inopinate, 8 controale operative si 79 controale tematice.

In urma acestor actiuni de control au fost dispuse urmatoarele masuri: 6 masuri de “avertisment” pentru nerespectarea programului de lucru prevazut prin contract cu CAS Suceava; 47 masuri de “avertisment” si 17 masuri de sanctionare cu diminuare de 10% a valorilor lunare “per capita”, in valoare de 50.026,82 lei, pentru nerespectarea protocoalelor de prescriere a medicamentelor gratuite sau compensate; 13 masuri de “ avertisment” si 3 masuri de sanctionare cu diminuare 10% a  valorii lunare “per capita”, in valoare de 24.192,71 lei, pentru necompletarea corecta si la zi a formularelor utilizate in sistemul de asigurari de sanatate; 5 masuri de recuperare a sumelor incasate nejustificat in valoare de 8.108,91 lei; 3 masuri de recuperare a sumei de serviciilor neefectuate, in suma de 7.850,81 lei; 16 masuri de recuperare retete prescrise nejustificat in valoare de 12.071,46 lei.

În anul 2013 s-a constatat in cadrul actiunilor de control ca un numar de 24 de asigurati au beneficiat de retete compensate 90% din pretul de referinta, ca urmare a incadrarii acestora in categoria „pensionari cu venituri numai din pensii mai mici de 700 lei pe lună”, desi conform bazei de date de la Finante acestia aveau si alte venituri impozabile nu doar venituri din pensie. In aceste situatii Compartimentul Juridic a transmis notificari asiguratilor pentru recuperarea contravalorii de 40% din pretul medicamentelor de care au beneficiat nejustificat, in valoare de 3.344,68 lei.

“Activitatea de control s-a desfăşurat  în baza unui Plan de control pe anul 2013 avizat de către Directorul Direcţiei Control al C.N.A.S. Bucureşti si aprobat de către Preşedintele Director General  al C.A.S. Suceava”, au precizat reprezentanţii CAS Suceava.


Intră acum și în grupul de