Locurile in caminele de batrani nu pot fi ocupate din cauza unor piedici financiare si de ordin confesional. Prefectul de Suceava a dispus un control


Intră acum și în grupul de

Sedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice care s-a desfăşurat vineri a avut ca temă Căminele de bătrâni din judeţul Suceava, iar prefectul a dispus efectuarea unor verificări la aceste cămine.

 

Din raportul prezentat în cadrul şedinţei de către Direcţia de Sănătate Publică rezultă că în acest moment în judeţul Suceava din cele 52 unităţi cu specific, doar 18 unităţi sunt autorizate sanitar din care 9 cămine de bătrâni, 6 Centre de recuperare şi reabilitare neuropsihică şi 3 centre de asistenţă medico-socială.

pensionari

Chiar dacă au avizul de funcţionare din partea DSP, o parte din acestea nu au parcurs încă toţi paşii pentru a obţine acreditarea din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, s-a constatat de autorităţi.

Totodată, potrivit statisticii, în acest moment in cele 52 de cămine din judeţ sunt în total 2583 locuri pentru copii, persoane cu dizabilitaţi şi vârstnici.

Dintre acestea sunt 870 de locuri pentru vârstnici din care 607 ocupate şi 263 libere, iar piedica pentru ocuparea acestor locuri sunt criteriile de ordin financiar şi confesional  impuse la internarea în multe din aceste centre, se arată într-un comunicat al Prefecturii Suceava.

„Din dorinţa de a veni în sprijinul persoanelor vârstnice Prefectul judeţului a dispus constituirea prin ordin de prefect a unei comisii mixte care să verifice toate Căminele de bătrâni pentru verificarea respectări legalităţii precum şi a calităţii serviciilor oferite.

După finalizarea raportului acestei comisii acesta va fi prezentat şi organizaţiilor de pensionari”, se arată în comunicat.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că serviciile sociale pentru persoane adulte vin în sprijinul creşterii calităţii vieţii şi constituie un factor esenţial, mai ales pentru persoanele de vârsta a III-a, a căror viaţă socială şi familială a suferit modificări profunde fie prin încetarea activităţii în câmpul muncii, scăderea veniturilor şi implicit a puterii de cumpărare, fie pierderea suportului familial prin pierderea jumătăţii sau plecarea copiilor in străinătate.

„Din acest motiv este important să acordăm atenţie atât  numărului de locuri în căminele de bătrâni din judeţ cât şi a calităţii serviciilor oferite” a declarat prefectul Judeţului Florin Sinescu.

 


Intră acum și în grupul de