Şansă istorică – interviu cu Adrian Graur, rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava


Intră acum și în grupul de

Cu trei zile înaintea dublei manşe pe care CS Universitatea Suceava o va disputa contra portughezilor de la Liberty Sao Bernardo, în optimile de finală ale Challenge Cup, rectorul Universităţii “Ştefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. ing. Adrian Graur, a acceptat propunerea noastră de a discuta despre ceea ce înseamnă la ora actuală echipa locală de handbal, o formaţie care, într-un timp scurt, este foarte aproape să realizeze o performanţă de invidiat: calificarea în sferturile de finală ale unei cupe europene. Totodată, Adrian Graur, care este şi preşedintele Clubului Sportiv Universitatea Suceava, a dezvăluit şi o parte dintre planurile de viitor în ceea ce priveşte sportul universitar, în intenţia sa fiind înfiinţarea unor secţii de înot, atletism şi volei, precum şi construirea Campusului II, în cadrul căruia vor funcţiona o sală polivalentă de 4500 de locuri, terenuri de sport şi un bazin olimpic. Toate acestea, într-o perioadă în care toată lumea vorbeşte despre criza financiară, iar alte cluburi de prestigiu din ţară se zbat în anonimat sau luptă pentru supravieţuire. Aşa cum a precizat şi rectorul Adrian Graur, atât performanţa pe care o pot realiza handbaliştii de la CS Universitatea cât şi construirea noului campus reprezintă o şansă istorică pentru Universitatea “Ştefan cel Mare” şi, bineînţeles, pentru Suceava.

Domnule Graur, ce înseamnă la momentul actual pentru USV echipa de handbal?
– Prin prisma rezultatelor pe care le-a obţinut în ultimii ani, echipa de handbal este în acest moment unul dintre produsele noastre de top şi este dovada faptului că în universitatea suceveană se poate face cu adevărat performanţă. Orice mare universitate se preocupă şi de afirmarea sportivă a studenţilor, sportul este poate una dintre formele cele mai persuasive de exprimare a ideii de competiţie şi de formare a tinerilor în acest spirit. În şi prin sport se cultivă cele mai nobile virtuţi, precum curajul, cinstea, spiritul de dăruire, chiar de sacrificiu, acel – de acum atât de banalizat prin supralicitare – spirit de echipă, ai cărei membri se bat pentru a atinge un ţel comun, îndrăgit de o întreagă comunitate. Orice mare universitate se mândreşte cu echipa sa, care este purtătoarea imaginii oraşului şi a comunităţii academice. Cu toţii ştim însă că toate acestea înseamnă o muncă asiduă şi, prin aceasta, echipa de handbal şi a câştigat poziţia de model pentru ceea ce înseamnă excelenţa în comunitatea noastră academică.

V-aţi aşteptat ca într-un interval atât de scurt echipa să ajungă să evolueze într-o cupă europeană?
– Ca orice om care se implică într-un proiect de o asemenea anvergură, trebuie să precizez faptul că am avut de la bun început aşteptări ridicate. Ştiu sigur că USV şi comunitatea locală au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a susţine material creşterea echipei, pentru a crea acel climat propice unor evoluţii din ce în ce mai bune şi mai spectaculoase, şi, peste toate acestea, mai cred că a contat sprijinul moral, simpatia şi chiar ataşamentul pe care le-am arătat studenţilor sportivi. USV a decis să investească pentru că a avut garanţia că eforturile depuse vor conduce spre performanţă. Această garanţie este conf. univ. dr. Petru Ghervan, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Domnia sa a reuşit ca, dincolo de construirea unei echipe, să genereze o excelentă stare de spirit pozitivă. Meritul său este incontestabil dacă ne gândim la faptul că ne-a oferit tuturor privilegiul de a fi prezenţi la naşterea unei mari echipe: Clubul Sportiv Universitatea Suceava.

Care credeţi că va fi parcursul „studenţilor” în Cupa Challenge? Vă încumetaţi la un pronostic pentru meciurile cu Sao Bernardo?
– Este greu de dat pronosticuri. Ştiu însă că meciurile cu Sao Bernardo vor reprezenta pentru studenţii noştri un imens câştig în plan personal şi profesional. Este foarte adevărat că gustul victoriei este unul special, dar cred că adevărata semnificaţie a sportului este aceea de a participa şi de a lupta pe teren, până la capăt, pentru culorile clubului tău. Băieţii noştri au demonstrat că sunt capabili de acest lucru. Eu unul socot că băieţii ţintesc victoria. De altfel, asta e frumos în sport, această chemare irepresibilă la victorie. Şi mai cred că, la sfârşitul acestei duble manşe, vor adăuga suficiente motive pentru a fi în continuare mândri că suntem suceveni.

Credeţi că prin rezultatele de acum CSU, aduce un plus de imagine USV în ţară şi străinătate?
– Cu siguranţă. Orice manifestare care se desfăşoară sub sigla USV este un act de prezentare şi de reprezentare, deci de afirmare a existenţei universităţii atât în ţară cât şi în Europa. Echipa de handbal este în acest moment una dintre principalele resurse de imagine pe care le avem. Marile universităţi ale lumii au înţeles de mult timp acest lucru şi de aceea au politici ferme de promovare a sportului, în general, şi a sporturilor de echipă în special. Sportivii fac de multe ori mai mult şi mai bine pentru cunoaşterea ţării noastre decât reprezentanţele diplomatice. Ca atare şi CSU este un ambasador al Universităţii şi – îndrăznesc să spun – chiar al ţării noastre

Odată cu rezultatele bune obţinute de băieţi s-a văzut că şi publicul s-a apropiat mai mult de handbal. În acest fel, nu de puţine ori au fost probleme cu accesul la meciurile de acasă, unde asistă maxim 450-500 spectatori. Cum se va rezolva această problema?
– Este adevărat, o echipă performantă, pasionată, care se „bate” frumos pentru afirmare, stârneşte interes, atrage simpatii, dezvoltă vocaţii, încurajează veleităţi, iar plăcerea băieţilor de a face spectacol se transmite unui public tot mai numeros, care, pe zi ce trece, îndrăgeşte mai mult handbalul. Problema unor săli de sport corespunzătoare în municipiul nostru devine tot mai acută. Din păcate o rezolvare pe termen scurt nu există. Problemele vor dispărea odată cu construirea în cadrul Campusului II al USV a unei săli polivalente, cu 4500 de locuri. Un termen realist de finalizare înseamnă însă, din păcate, încă câţiva ani.

Cât au contat rezultatele handbaliştilor în luarea deciziei de a include sala polivalentă în noul campus?
– Ideea construcţiei unei săli polivalente în cadrul Campusului II a apărut cu mult înainte ca studenţii noştri să aibă aceste rezultate. Ea a fost de la bun început parte a strategiei de construire la Suceava a unei universităţi după standardele existente în acest moment la nivel european. Prin aceasta am vizat de fapt să ne asumăm rolul de principală instituţie de educaţie şi cercetare la nivelul regiunii de nord a României. În acest moment însă performanţele handbaliştilor de la CSU sunt un argument în plus pentru a ne continua planurile de dezvoltare. O astfel de echipă merită condiţii de lucru şi de manifestare dintre cele mai bune, mai moderne, care să încurajeze progresul, performanţa, care să incite la diversificarea activităţilor sportive şi, mai ales, să atragă un număr cât mai mare de studenţi şi cadre didactice în activităţi sportive aducătoare de sănătate fizică şi mentală.

Când vor începe lucrările la sala polivalentă? Când se vor termina?
– Este greu de apreciat acum. Cu o întârziere de un an faţă de termenul propus, am reuşit să selectăm proiectantul pentru Planul de Urbanism Zonal şi Studiul de Prefezabililitate, finalizate în decembrie 2008. Urmează să realizăm Studiul de Fezabilitate, iar ulterior Proiectele de Execuţie pentru diferitele obiective din campus: reţeaua de alei pietonale şi auto, reţelele de utilităţi, Sala polivalentă, căminele studenţeşti, Casa de cultură a studenţilor, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Silvicultură, Bazinul olimpic, Centrul de biotehnologii, Centrul de nanotehnologii, Biblioteca universitară, Restaurantul universitar, Muzeul şi centrul de restaurări, Parcul dendrologic, Grădina botanică, Lacul pentru sporturi nautice, terenuri de sport. Dacă pentru Studiul de Fezabilitate fondurile pot fi asigurate de USV din venituri proprii, pentru obiectivele din campus trebuie atrase fonduri din diferite surse de finanţare. Orice termen de începere şi respectiv de finalizare a acestor obiective va fi definit în fapt de resursele financiare atrase la un moment dat, dar şi de capacitatea de proiectare şi construcţie a societăţilor româneşti sau din restul Europei unite.

Care ar fi costurile acestei săli polivalente?
– În jur de 20 milioane euro, după estimările din Studiul de Prefezabilitate.

Cu siguranţă nu doar USV va avea de câştigat după ce proiectul noului campus se va realiza. Autorităţile locale au fost, sunt sau vor fi alături de USV pentru a finaliza lucrările în termenul propus?
– Am convingerea că autorităţile locale realizează importanţa uriaşă pe care o reprezintă proiectul noului campus pentru municipiul Suceava, pentru întreaga Bucovină chiar. Am suficiente date ca să cred că vom fi serios sprijiniţi de toată lumea. Un proiect de asemenea proporţii nu se iveşte oricând, prea mulţi factori şi circumstanţe favorabile vor fi contribuit la naşterea sa pentru ca cineva să-şi permită să rateze această şansă, pe care nu ezit a o numi istorică.

Vă gândiţi să înfiinţaţi secţii noi de sport la CSU?
– De ce nu? O astfel de bază materială se justifică şi se rentabilizează şi prin această perspectivă, a dezvoltării de noi programe de studii. Cred că trebuie să ne gândim la o secţie de înot, la cea de atletism, dar şi la una de volei. Altele vor putea fi dezvoltate în măsura în care primele vor face performanţă.

Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Suceava va fi mai atractivă după terminarea lucrărilor de la Campusul II?
– Consider că Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport este şi acum atractivă. În ultimii ani, de fiecare dată locurile scoase la concurs, bugetate sau cu taxă, s-au ocupat în proporţie de 90% încă din prima sesiune. La finalul investiţiilor pe care dorim să le facem în bazele sportive din Campusul II aşteptăm însă un plus în cea ce priveşte valoarea. Cred că Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava va deveni una dintre principalele destinaţii ale campionilor regionali şi chiar naţionali. Venirea acestora va însemna în mod automat ridicarea actualelor standarde de pregătire şi, prin forţa exemplului lor, o resursă importantă în construirea unor caractere puternice cu mentalitate de învingători. E de la sine înţeles că Universitatea în integralitatea ei va fi tot mai atractivă. Imaginaţi-vă numai impresia puternică şi forţa de atracţie pe care le vor produce amenajările destinate activităţilor sportive, sala polivalentă, bazinul olimpic, terenurile pentru practicarea diferitor discipline sportive, dotările şi echipamentele de ultima oră cu care vor fi înzestrate toate acestea. Europa va fi la ea acasă în acest campus măreţ, pe care unii încă îl consideră un lux într-o perioadă grea. Istoria e plină de exemple care arată însă că s-au înfăptuit minuni tocmai în perioade foarte dificile din punct de vedere economic.


Intră acum și în grupul de