Canotorii din Moldova s-au întrecut la Fălticeni


Intră acum și în grupul de

În mai multe localităţi din ţară, sâmbătă, s-au desfăşurat Campionatele Naţionale de canotaj pe ergometru, o gazdă fiind şi municipiul Fălticeni, unde a avut loc etapa pe zona Moldova. Proba este inclusă în calendarul competiţional din intersezon, când nu se pot efectua curse pe apă. Rezultatele finale obţinute de canotori la acest concurs desfăşurat în prezenţa unui reprezentant al Federaţiei Române de Canotaj vor fi anunţate la începutul acestei săptămâni după ce arbitri vor depune la federaţie foile de arbitraj cu rezultatele individuale obţinute de fiecare participant, stabilindu-se clasamentul naţional şi un clasament pe echipe.

„Competiţia face parte din Campionatul Naţional şi se ţine în fiecare an la nivelul juniorilor pe zone, pentru că se pot compara timpii obţinuţi şi astfel se cunosc cei mai buni sportivi. Pregătirea canotorilor este continuă, iarna pe ergometru, vara pe apă. Pregătirea de iarnă se încheie cu acest concurs pentru că după 1 aprilie la Snagov vor începe pregătirile pe apă. Moldova este benefică pentru canotajul românesc. Canotajul din Moldova s-a impus în canotajul naţional, 90 % din campionii olimpici, europeni şi mondiali români fiind din Moldova, o parte din ei provenind şi de la cele două cluburi de canotaj din judeţul Suceava, C.S.M. Suceava şi C.S.S. „Nicu Gane” Fălticeni. Din cele două cluburi provin sportivi care au ieşti campioni mondiali, vicecamponi mondiali, ceea ce demonstrează că antrenorii îşi fac datoria la Suceava”, a declarat prof. Adrian Poeană -vicepreşedinte al al Federaţiei Române de Canotaj.

În premiera, în programul competiţiei găzduită de sala de sport a Colegiului “Nicu Gane” a fost inclusă şi “Cupa Nicu Gane” pe ergometru, pentru care au concurat peste 80 de sportivi, băieţi şi fete, de la C.S.M. Suceava, C.S.S. “Nicu Gane” Fălticeni, L.P.S. “Ceahlăul” Piatra Neamţ, C.S.M. şi L.P.S Iasi, C.S.M. Botoşani şi cluburile private din Piatra Neamţ “Valentin”, “VIP Sangym” şi “Moldocor”. Majoritatea sportivilor care au urcat pe ergometru sunt deţinători a mai multor titluri în această probă, iar acest prim concurs al sezonului competiţional din acest an se verifică nivelul de pregătire după antrenamentele la simulatoare din sezonul de iarnă.

„Pregătirea canotorilor din compeţia de sâmbătă a fost foarte bună, se concurează la un nivel foarte înalt, dorim să luam cât mai multe locuri I la nivel naţional şi sperăm ca anul avesta să avem 2 – 3 sportivi din Fălticeni la Campionatul mondial de canotaj. Acest concurs de zonă înseamnă foarte mult pentru Fălticeni, pentru că aici au venit toţi canotorii din Moldova. Am organizat acest concurs la Fălticeni concomitent cu Cupa „Nicu Gane” pentru popularizarea canotajului. Avem aici un Centru naţional de juniori II, sperăm ca din toamnă să deschidem un centru olimpic şi trebuie să demonstrăm că ştim să organizăm şi competiţii specifice canotajului.Deocamdată nu am ieşt la apă pentru că a fost frig, săptămâna viitoare sperăm să fie cald şi să începem pregătirile pe iazul Şomuz pentru că selecţia pentru mondiale şi Campionatul naţional de fond care are loc în luna aprilie la Snagov se ţin pe apă, deci pregătirile pe apă au devenit deja o prioritate.

La C.S.S. „Nicu Gane” se pregătesc 25 de sprotivi din care în lotul naţional sunt 20. Suntem o echipă împreună cu CSM Suceava, suntem patru antrenori, lucrăm şi colaborm împreună, având sportivi legitimaţi la CSM Suceava, dar şi la alte cluburi printre care se numără şi Steaua, colaborm cu mai multe cluburi şi sperăm să rămânem în fruntea canotajului românesc” ne-a declarat antrenorul Vasile Avrămia de la C.S.S. „Nicu Gane”.

Cei mai buni timpi obţinuţi la Fălticeni la Campionatele Naţionale de canotaj pe ergometru şi câştigători ai Cupei „Nicu Gane”, au fost: juniori I, fete, Oana Bradu de la C.S.S. „Nicu Gane”, juniori II, fete, ieşeanca Oana Cărje, juniori III fete botoşăneanca Georgiana Chirilă. La juniori I, băieţi pe primul loc s-a clasat Ciprian Dediţă de la C.S.S. „Nicu Gane”, sportiv care în această primăvară s-a dovedit a fi pentru a doua oară cel mai bun din Moldova, după ce în urmă cu două săptămâni şi-a adjudecat Cupa Mărţişorului la categoria sa de vârstă la un concurs de ergometru desfăşurat la Botoşani la care au participat 75 de sportivi. Antrenorul Vasile Avrămia şi-a pus mari speranţe în acest canotor pe care îl vede cât de repede cooptat în lotul naţional. Locul I la juniori II băieţi a revenit fălticenenului Cătălin Axinte, locul I la juniori III băieţi revenind canotorului din Piatra Neamţ Gittenger Robert. La categoria „uşoară” fete pe primul loc s-a clasat fălticeneanca Gabriela Cora. La aceeaşi categorie, locul I pentru băieţi a revenit tot unui sportiv de la C.S.S. Nicu Gane”, Vasile Ciotină. La categoria „Copii” locul I a revenit unei sportive Mădălina Duduţă, în vârstă de 10 ani, cel mai mic concurent care a urcat pe ergometru fiind în vârstă de numai patru ani, Gavril Matei Liviu, din Piatra Neamţ, remarcat deja în concursuri de înot şi alergare 800 de metri, aşa cum am aflat de la antrenorul şi tatăl său. Până la prima competiţie din acest an pe apă, Campionatul Naţional de Fond de la Snagov, cei 25 de canotori fălticeneni speră să obţină locuri pe podium în clasamentul pentru medalii unde au concurat în cadrul Campionatului Naţional de Ergometru fete şi băieţi alături de sportivi de la cluburi de tradiţie precum Steaua, Dinamo, Olimpia sau cei din Timişoara sau Constanţa.

Fanii canotorilor fălticeneni vor avea ocazia sa-i vada la lucru, “pe apă”, timp de aproximativ patru ore pe zi fiind programate antrenamente pe iazul Şomuz II în fiecare zi.


Intră acum și în grupul de