Calificarea a devenit o utopie (Fotbal, Preliminariile CM 2010)


Intră acum și în grupul de

România – Serbia 2 – 3

România îşi ia adio de la calificarea la Campionatul Mondial din 2010, după ce a pierdut partida de la Constanţa contra Serbiei. Elevii lui Radomir Antic au venit la Constanţa cu lecţia bine învăţată şi au învins cu 3-2, la capătul unui meci în care evoluţia lui Mutu&co nu s-a ridicat la înălţimea aşteptărilor.

Deşi ne-am fi aşteptat la un debut furtunos de meci, mai ales din partea oaspeţilor, lucrurile nu au fost deloc aşa. Cele două echipe s-au tatonat, oricât de clişeu pare, monotonia fiind spartă de lovitura de cap a lui Mutu din minutul 12, reţinută însă fără emoţii de Stojkovic. A fost suficientă o neatenţie a lui Raţ, de care a profitat Krasic, şutul mijlocaşului sârb sărind din bară până la Jovanovic care nu a avut de îndeplinit decât o formalitate pentru 0-1.

După primirea golului, românii s-au zbătut, în zadar însă, acelaşi Jovanovic fiind din nou aproape să înscrie în minutul 31. La faza imediat următoare, Mutu a scăpat singur, dar a fost ajuns şi deposedat de Vidic. Şi când toată lumea aştepta pauza, la un corner al sârbilor, Dorel Stoica “a reuşit” un autogol care a stabilit scorul primei reprize.

În debutul părţii secunde n-a mai fost loc de tatonări, iar Mutu a avut prima şansă imediat după reluare. Startul mai bun de repriză al României avea să fie concretizat prin golul lui Marica, venit după o pasă superbă a lui Mutu. Dar speranţele noastre într-o revenire au fost spulberate de reuşita spectaculoasă a lui Ivanovic în urma unei alte lovituri de colţ. Ai noştrii nu renunţă, Contra şi Marica irosind două oportunităţi destul de bune înainte ca Dorel Stoica să reducă din nou diferenţa de pe tabelă. Impulsionaţi de golul doi, românii rămân sus, dar Marica luftează ca un începător din 14 metri. Piţurcă forţează şi îl introduce pe Marius Niculae, fără niciun efect însă. Serbia învinge şi anulează aproape în totalitate şansele “tricolorilor” de a merge în Africa de Sud.

Au evoluat formaţiile:

România: Lobonţ – Contra, Tamaş, D. Stoica, Raţ – Codrea (Cr. Tănase 46), Rădoi, Cociş (M. Niculae 77) – Costea (Bucur 63), Marica, Mutu. Antrenor: Victor Piţurcă

Serbia: Stojkovic – Ivanovic, Vidic, Dragutinovic, Obradovic – Krasic, Stankovic, Milijas, M. Jovanovic (Jankovic 62) – Pantelic (Subotic 66), Zigic. Antrenor: Radomir Antic

Calculele României

O analiză matematică a şanselor pe care tricolorii le mai au pentru a termina grupa pe unul din primele două locuri ne arată că din cele patru deplasări sunt necesare cel puţin trei succese. După partida de aseară, laitmotivul cu care jucătorii naţionalei, stafful tehnic şi cel administrativ al acesteia au întâmpinat criticile a fost cel al şanselor matematice rămase.

Pentru a se mai putea pune şi problema şanselor matematice, un succes miercuri în Austria este vital, altfel naţionala va trebui să mai aştepte încă patru ani pentru a mai spera la o calificare la Mondiale. Cum după etapa de miercuri mai urmează deplasări în Serbia, Franţa şi Lituania, România are parte de cel mai greu program dintre toate cele patru echipe care mai speră la calificare.

În condiţiile în care Serbia deja s-a detaşat, şi are faţă de noi şi avantajul succesului în deplasare, cel mai probabil lupta pentru locul doi se va da cu Franţa. Cea mai simplă variantă, dacă se poate spune aşa, ar fi reprezentată de un traseu aproape fără greşeală: şase puncte cu Austria, trei cu Lituania, victorie contra Franţei, în deplasare şi în plus, contra Serbiei să obţinem acelaşi rezultat ca şi Franţa.

Piţurcă: “Am avut şi ghinion”

Victor Piţurcă încă mai speră la calificare. Selecţionerul l-a lăudat pe Contra şi a spus că îi pare rău de faptul că nu a înscris şi Mutu. Piţurcă invocă şi ghinionul pentru înfrângere şi spune că mai avem şanse pentru mondialul african.“Mutu a încercat să facă foarte mult. A reuşit o pasă excelentă la primul gol, păcat că nu a reuşit să marcheze şi el. Dacă era puţin mai ager în faţa lui Vidic ar fi înscris. Contra merită lăudat, a făcut un meci excepţional. Dacă o echipă care nu a trecut centrul terenului de 5-6 ori ne-a bătut, asta spune totul. Se poate spune că am avut şi ghinion. Eu am încercat să bag în teren jucătorii cei mai în formă! Primul loc e departe, dar se pot întâmpla multe surprize! Ne gândim la meciul cu Austria”, a declarat Piţurcă.

Codrea îl acuză pe Piţurcă

Imediat după înfrângerea în faţa Serbiei (2-3), Paul Codrea a ţinut să precizeze faptul că evoluţia sa a fost influenţată şi de postul pe care Piţurcă i l-a atribuit în teren. “Mai sunt câteva meciuri de jucat, să vedem ce o să iasă şi mergem mai departe! Echipa avea nevoie de forţe ofensive mai mari. Eu nu sunt obişnuit să joc pe postul ăla, atacant sau mijlocaş ofensiv! Tănase a intrat şi a jucat foarte bine. O să joc ce îmi cere antrenorul, dar acela nu este postul meu! Puteam să luăm 5-0, dar am revenit şi era să egalăm!”, a declarat Codrea.

Mutu: “Am pierdut din cauza fazelor fixe”

Adrian Mutu a găsit motivul înfrângerii de la Constanţa: fazele fixe. Atacantul Fiorentinei spune însă că România a fost la înălţime din punctul de vedere al atitudinii.“Am pierdut din cauza fazelor fixe! Dacă eram atenţi, poate reuşeam mai mult! A fost un joc bărbătesc. Ceea ce mă bucură cel mai mult e că din punctul de vedere al atitudinii am fost pe teren 90 de minute! Nu ne-am dat bătuţi! Mă doare faptul că nu am luat niciun punct. Contra joacă şi la această vârstă la naţională pentru determinarea lui. Va fi foarte greu, dar credem în calificare până nu vom mai avea nicio şansă!”, a declarat Mutu.

Marica: “Nu am respectat ce ne-a spus Piţurcă”

Atacantul Ciprian Marica a declarat, sâmbătă seară, că naţionala României mai are şanse teoretice la calificare la Cupa Mondială din 2010 şi a precizat că acestea trebuie jucate până la capăt. “Ştiam că va fi un meci greu, mai ales la fazele fixe. Nu am respectat ce ne-a spus Piţurcă la vestiare. Mai sunt şanse teoretice şi trebuie să jucăm până la capăt. Sunt mâhnit că am pierdut azi, iar şansele noastre s-au diminuat”, a declarat Marica la finalul meciului cu Serbia.


Intră acum și în grupul de