Penescu, arestat pentru 24 de ore (Fotbal)


Intră acum și în grupul de

Mai multe meciuri din Liga 1 sunt suspecatate ca fiind aranjate. În acest scandal sunt implicaţi şi câţiva arbitri!

Descinderi ale procurorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, luni dimineaţă, la sediul FRF. Procurorii au ridicat mai multe acte în legătură cu un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Piteşti. Totodată, biroul lui Gheorghe Constantin, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, a fost pus sub sigiliu.

În aceeaşi anchetă este cercetat şi Cornel Penescu, patronul echipei FC Argeş. Biroul acestuia, dar şi sediul clubului au fost percheziţionate de către procurorii DNA. Iniţial, surse judiciare au spus că percheziţiile au legătură cu felul în care a fost arbitrat meciul FC Argeş – CS Otopeni, desfăşurat duminică şi încheiat cu scorul de 1-1. Apoi au fost vehiculate alte două echipe, fiind avute în vedere meciurile jucate de FC Argeş cu Craiova şi Gloria Bistriţa. Se pare că suspiciunile anchetatorilor vizează şi “dubla” pe care FC Argeş a disputat-o cu FC Braşov, aici putând fi vorba despre o “reciprocitate” a victoriilor. Arbitrii vizaţi, ar fi Bogaciu, Savaniu şi Lică.

Într-o intervenţie telefonică, finanţatorul FC Argeş a negat acuzaţiile ce îi sunt aduse. “Dacă cumpăram meciul, cumpăram să câştig, nu să facă egal”, a declarat Penescu. După percheziţiile de luni, finanţatorul clubului FC Argeş, Cornel Penescu, s-a deplasat la sediul Serviciului Teritorial Piteşti al DNA pentru a fi audiat. În urma audierilor, Penescu a fost reţinut preventiv pentru 24 de ore, sub acuzaţia de dare de mită.
Finanţatorul clubului FC Argeş este suspectat că ar fi dat bani mai multor oameni din fotbal. Suma care se vehiculează este de aproximativ 125.000 de euro.
De altfel, suma a fost confirmată şi de către Florentin Sorescu – unul dintre avocaţii lui Penescu.

“Momentan, domnul Penescu este reţinut pentru 24 de ore. El este suspectat de dare de mită şi infracţiuni conexe. Este vorba despre sume mici, dar date repetat, 4.000-5.000 de dolari. În total suma se ridică la 54.000 de dolari şi 290.000 RON daţi diferiţilor arbitri. Este un caz dificil, pentru că sunt multe nume implicate”, a declarat avocatul lui Penescu.

Radu Nistor, un alt avocat al finanţatorului FC Argeş, susţine că suma s-ar ridica la câteva mii de euro. “Problema se pune dacă există sau nu aceste acte, materiale de remitere a unor sume de bani anumitor personaje din fotbalul românesc”, a declarat Nistor. Meciul dintre FC Argeş şi CS Otopeni a contat pentru etapa a 24-a din Liga 1 şi s-a încheiat cu scorul de 1-1. Golul gazdelor a fost marcat în minutul 21 de Cosmin Năstăsie după o primă repriză pe care echipa lui Penescu a dominat-o. Repriza a doua este cea care a ridicat semne de întrebare, deoarece FC Argeş a redus turaţia motoarelor şi oaspeţii au reuşit să înscrie prin Liviu Ganea şi să obţină un punct vital pentru evitarea retrogradării.

Desfăşurarea partidei dintre FC Argeş şi CS Otopeni, scor final 1-1, a debutat cu un gol controversat al celor de la FC Argeş. Nastasie a înscris în minutul 21, dar decizia arbitrului de a valida reuşita a durat mai bine de două minute. CS Otopeni a egalat prin Liviu Ganea, în minutul 56. La nivel naţional, partida nu a fost televizată.

Partida dintre FC Argeş şi Gloria Bistriţa din etapa a 13-a s-a finalizat cu scorul de 2-0, în favoarea echipei Gloria Bistriţa. Meciul a fost arbitrat de către Tiberiu Lajos. Cristi Coroian a marcat în victoria Gloriei acasă cu FC Argeş Piteşti.

Meciul din etapa a 10-a a Ligii 1 s-a terminat la egalitate, scor 1-1. Nici partida aceasta nu a fost ocolită de semne de întrebare, după ce arbitrul Aurelian Bogaciu a acordat un penalti pentru gazde în minutul 36. Iulian Tameş a transformat lovitura de pedeapsă. FC Argeş a fost egalată în minutul 66, atunci când Florin Costea a marcat pentru Craiova.

Alt meci cu cântec din turul acestui campionat s-a disputat între Otopeni şi FC Argeş, iar meciul a fost arbitrat de Tiberiu Lajos. Oaspeţii au “rezolvat” meciul în doar patru minute. Mai întâi Iulian Tameş a marcat un gol de poveste, din unghi din afara careului, la o fază la care apărarea şi portarul Otopeniului păreau să doarmă. Era minutul 38. Acelaşi Tameş a marcat din penalti în minutul 42 şi a dus scorul la 2-0 pentru FC Argeş. Liviu Ganea a redus din diferenţă în repriza a doua pentru Otopeni, dar meciul a fost câştigat de oaspeţi.

Nici meciurile cu FC Braşov nu par să fie “curate”. Pe surse s-a aflat că patronul de la Piteşti, Cornel Penescu, ar fi plătit arbitrii din meciul cu FC Braşov cu 3000 de euro pentru a favoriza echipa. Iată cele două partide disputate de FC Argeş cu FC Braşov. Pe 10 august 2008, echipa antrenată de Ionuţ Badea a câştigat prin golul din minutul 5 al lui Youssouf Kamara, venit după o gafă în faţa porţii lui Stelea şi a fundaşilor braşoveni. Pe 15 martie 2009, FC Braşov a câştigat după golul marcat de Robert Ilyes din primul minut al reprizei a doua, după un şut de la mare distanţă.

Mircea Sandu: “Cred că vor fi arestări şi în domeniul pariurilor sportive”

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, a susţinut, luni, o conferinţă de presă, în cadrul căreia a vorbit despre scandalul izbucnit în lumea fotbalului. Mircea Sandu a expus opiniei publice faptele pe care le cunoaşte, dar, repede, şi-a îndreptat discursul împotriva celor cărora urmau să îl atace. Preşedintele FRF a declarat că există mulţi oameni care ţintesc preşedinţia FRF, însă acestea nu vor reuşi să-l dea jos de la şefia Federaţiei.
În ceea ce priveşte scandalul din arbitraj, şeful Federaţiei a confirmat percheziţiile efectuate de procurori la Casa Fotbalului. Potrivit acestuia, DNA s-a interesat de fişele postului pentru Gheorghe Constantin şi Marcel Lică, despre care Sandu a spus că nu sunt, încă, în cătuşe. Preşedintele Sandu nu s-a limitat la a descrie evenimentele care au avut loc luni, ci a lansat şi o nouă ipoteză interensată: urmează arestări în lumea pariurilor sportive.

Cu o expresia unui om afectat de cele întâmplate, Mircea Sandu a confirmat în cadrul conferinţei de presă că procurorii DNA se află în sediul FRF şi fac rost de actele de care au nevoie pentru anchetele în curs. Organele de anchetă vizează, spune şi şeful fotbalului românesc, Comisia Centrală a Arbitrilor şi preşedintele acesteia, Gheorghe Constantin. Sandu a aflat despre punerea sub sigiliu a birourilor lui Gheorghe Constantin şi Marcel Lică. Tot de acolo, preşedintele FRF a aflat şi de acţiunile de la Piteşti, în urma cărora a fost reţinut şi Cornel Penescu, patronul FC Argeş.

“Organele statului vor fi cele care îşi vor desfăşura anchetele şi vor da deciziile care se impugn”, a spus Sandu, care a anunţat că doar atunci când se va termina actul de justiţie se vor pronunţa şi comisiile sportive.

Sandu a semnalat şi o altă problemă, declarând pe un ton afectat că avea informaţii că într-un anumit meci din etapa a 24-a din Liga 1 se vor marca peste 3 goluri, semnalând mari nereguli în lumea pariurilor sportive. Probabil Sandu nu se referea la partidele Oţelul Galaţi – Poli Iaşi 3-2 şi Dinamo – FC Vaslui 4-1, întrucând Dinamo şi Oţelul sunt echipa care, în mod normal înscriu multe goluri. “Anomalia” acestei etape a fost, însă, FC Braşov – Gloria Buzău 4-0, având în vedere că “stegarii” au, în mod normal, un atac destul de slab. “Am auzit înainte de un meci că se va termina la trei goluri diferenţă şi aşa a fost”, a declarat Sandu. Preşedintele Federaţiei nu a aşteptat mult până nu a început să se apere, simţind efectul pe care acest scandal l-ar putea avea asupra propriei imagini.

“Am fost atacat de multe ori şi am câştigat mereu, şi o să câştig toate procesele de calomie în urma declaraţiilor că preşedintele ar putea să ia foloase necuvenite”, a mai declarat Sandu. În cadrul conferinţei de luni, Mircea Sandu a subliniat că şeful arbitrilor nu a fost reţinut de procurori, ci doar le prezintă acestora documentele care i-au fost cerute.


Intră acum și în grupul de