„Tricolorii” s-au reunit vineri la Oradea (Handbal)


Intră acum și în grupul de

La mai puţin de două săptămâni de când este oficial antrenorul echipei naţionale de handbal masculin a României, Petru Ghervan se pregăteşte deja pentru turneul amical Cupa Panoniei, ce va avea loc săptămâna viitoare, 29-31 octombrie, la Veszprem, în Ungaria.

Selecţionerul sucevean a plecat joi dimineaţă spre Oradea, locul unde vineri a avut loc reunirea lotului naţional în vederea acţiunii din Ungaria. La acest puternic turneu amical, România va juca, în ordine, cu naţionalele similare ale Serbiei, Tunisiei şi Ungariei, toate, participante la Campionatul Mondial din Croaţia de la începutul acestui an. „Este un prilej bun de evaluare şi pregătire pentru omogenizarea lotului şi mai ales pentru planificarea unor sarcini ce trebuie realizate atât pe moment cât şi în perspectivă. Sper ca această acţiune să fie benefică pentru pentru echipa naţională ca rezultat la turneul din Finlanda, din luna ianuarie, unde vom lupta pentru calificarea la barajul pentru Mondialul din Suedia”, a declarat Petru Ghervan.

Ghervan: „Avem resurse la nivelul jucătorilor”

Selecţionerul consideră că naţionala masculină are resurse în ceea ce priveşte jucătorii care evoluează sub tricolor dar se arată îngrijorat de situaţia jucătorilor selecţionaţi de la Steaua MFA Bucureşti. Deţinătoarea Cupei României se confruntă cu mari probleme financiare ca urma a neînţelegerilor dintre principalul sponsor al echipei şi clubul Steaua, iar Ghervan se gândeşte că handbaliştii veniţi la naţională dinspre Steaua ar putea fi afectaţi de situaţia de la echipa lor de club. „La această oră, România care un potenţial bun ca valoare de jucători dar apar veşti proaste dinspre Steaua, unde se pare că lucrurile nu sunt în regulă şi jucătorii de acolo nu ştiu dacă vor mai evolua pentru această echipă. De aceea cred că nu vor avea nici un regim de pregătire şi nici mobilizarea nu ştiu dacă va mai fi aceeaşi. Eu sper ca pe măsură ce UCM Reşiţa şi HCM Constanţa, participante cu succes în cupele europene, a căror jucători selecţionaţi la lot au evoluţii foarte bune, să putem compensa şi să-i integrăm şi pe cei de la Steaua într-un tonus psihic favorabil turneului din Ungaria. Îmi doresc ca echipa naţională să ajungă la o omogenitate corespunzătoare obţinerii performanţei”, a adăugat Ghervan.

Doriţi la lotul naţional, Constantin Ştefan şi Ion Crăciun nu au dat un răspuns decisiv

După ce a fost numit antrenor principal al naţionalei masculine de handbal de către Comisia tehnică din cadrul Federaţiei, lui Petru Ghervan i-a revenit sarcina de a-şi găsi un secund pentru a întregi staff-ul naţionalei însă deocamdată nici unul dintre antrenorii contactaţi de Ghervan nu a oferit un răspuns decisiv. Se pare că variantele de secund la care s-a gândit Petru Ghervan sunt Constantin Ştefan (HC Odorhei) şi Ion Crăciun (Minaur Baia Mare). „Încă nu m-am decis asupra unui antrenor secund pentru că tatonările pe care le-am avut în ultima vreme cu 2-3 antrenori de la cluburile din ţară nu au avut rezultatul scontat sau au avut ca rezultat o amânare, o solicitare de întârziere a luării unei decizii. De fapt este şi greu pentru că antrenorii pe care îi au cluburile la această oră, nu au foarte mult timp la dispoziţie pentru pregătirea propriilor echipe şi luaţi în grabă, e foarte greu ca cineva să se angreneze într-o altă activitate, lăsând la echipa de club lucrurile nerezolvate în privinţa competiţiei interne. Cel care va fi mai aproape atât de cerinţele clubului de care aparţine şi de cele ale echipei naţionale, va fi nominalizat şi integrat în staff-ul echipei României”, a afirmat selecţionerul.

Ghervan a fost în aceeaşi situaţie

De altfel, şi Petru Ghervan a fost în situaţia în care se află acum cei avuţi în vedere pentru postul de secund la naţională, în perioada în care actualul selecţioner era antrenor principal al Universităţii Suceava. Avantajul lui Ghervan s-a numit însă Leonard Bibirig, care, aflat la final de carieră a acceptat provocarea de a prelua prerogative de principal al grupării sucevene. „Am fost şi eu în această situaţie şi nu este deloc uşor, atâta timp cât fiecare îşi câştigă existenţa prin activitatea de antrenor la clubul respectiv şi de aceea e foarte greu să vii cu propuneri de a face şi o altă activitate, suplimentară, cu care să fie de acord şi clubul, dar şi antrenorul. Sper totuşi să nu treacă prea mult timp până se va rezolva această problemă”, a mai spus Ghervan.


Intră acum și în grupul de