Bilant bogat pentru sportivii de la LPS Suceava la finele anului competitional 2009-2010


Intră acum și în grupul de

Bilanţul realizat de sportivii şi echipele LPS Suceava la finele anului competiţional 2009-2010 se dovedeşte a fi unul bun, mai ales dacă ne gândim la condiţiile economice dificile prin care trece sportul românesc. Trebuie de remarcat un fapt esenţial pentru Liceul cu Program Sportiv din Suceava care a participat aproape la toate ramurile şi la aproape toate categoriile de vârstă cu câte o echipă.

La secţia de handbal, echipele masculine de juniori IV şi juniori II au ajuns la turneele finale, iar cele feminine de junioare III şi II şi cele masculine de juniori I şi III au ajuns la turneele semifinale.

„De la început trebuie spus că nicio generaţie nu seamănă cu cealaltă. Au fost perioade de 2-3 ani în care datorită unei generaţii de excepţie am dominat competiţiile de handbal juvenil. A venit însă un moment în care nu se poate spune că nu avem sportivi de talent, dar este greu de creat o echipă competitivă.

La masculin, la juniori IV (10-12 ani), se conturează o generaţie bună, entuziasmul copiilor şi părinţilor fiind absolut deosebit. Locul IV obţinut la turneul final reprezintă o răsplată modestă pentru efortul depus de cei mici. Trebuie de menţionat faptul că handbaliştii care încep de mici să descifreze tainele jocului progresează mult mai uşor în timp.

Echipa masculină de juniori II s-a clasat pe locul VIII din cele 64 de formaţii înscrise la start. La turneul final de la Brăila, sportivii noştri au pierdut câteva jocuri la limită şi nu au putut depăşi acele momente. În ceea ce priveşte formaţia de juniori I care a jucat turneul semifinal la Reşiţa se poate spune că este dificil de fiecare dată de jucat împotriva echipei gazdă a competiţiei. În urmă cu câţiva ani buni, generaţia cu Pancu, Grigoraş, Coajă a reuşit un rezultat bun pe plaiuri bănăţene. Totuşi, mulţumirea noastră este dată de faptul că patru tineri de la juniori II au fost selecţionaţi în lotul naţional, în timp ce Marius Bahan va face parte din lotul formaţiei CS Universitatea Suceava.

La feminin, echipa de junioare III a evoluat la turneul semifinal tocmai la Corabia, unde condiţiile de desfăşurare a competiţiei au fost absolut improprii. Nu spun că altfel am fi avansat la turneul final, dar fără apă caldă, cu o cazare sub limita normală şi cu condiţii de joc deficitare este greu să te descurci.

În competiţia junioarelor II formaţia noastră nu a putut emite mari pretenţii, pentru că a fost lipsită de câteva jucătoare de bază care s-au transferat la Centrul de Excelenţă de la Râmnicu Vâlcea şi la cluburi de calibru ca cele din Baia Mare şi Brăila. Pentru a încerca să evităm plecarea sportivilor noştri la o vârstă fragedă înainte de a putea realiza un contract clar cu ei, am hotărât să realizăm înţelegerea începând cu clasa a VI-a. După ce am avut parte de câteva situaţii în care liceul nostru nu a mai obţinut nimic din efortul investit în anumiţi sportivi, transferul de exemplu al jucătoarelor Polocoşer şi Irimia la Râmnicu Vâlcea ne-a adus în cont în total suma de 5.500 de euro cu care ne-am completat bugetul subţirel pe care-l aveam. Mai mult chiar şi profesorii care le-au pregătit la început au fost şi ei recompensaţi.

Dacă ne gândim doar la secţia de handbal, faptul că doi jucători deosebit de valoroşi şi experimentaţi care au crescut la LPS Suceava, Florin Ciubotaru şi Mihuţ Pancu au revenit la Suceava la CS Universitatea este un lucru deosebit”, a afirmat directorul LPS Suceava, Dumitru Bernicu.

Una din secţiile de bază ale Liceului cu Program Sportiv din Suceava este cea de atletism, unde în fiecare an s-au realizat performanţe deosebite. În sezonul competiţional 2008-2009 atleţii de la LPS au obţinut 19 medalii la campionatele naţionale şi la cele şcolare.

„În prezent avem deja câteva rezultate bune la atletism, dar mai aşteptăm Campionatele naţionale de juniori III şi I, care vor avea loc în săptămânile următoare”, a mai spus Dumitru Bernicu.

Una din secţiile LPS-ului care are constant rezultate bune este cea de lupte greco-romane. Pe lângă tinerii cooptaţi în loturile naţionale ale României la categoriile mici de vârstă, LPS Suceava se poate mândri cu faptul că Ion Burlică este selecţionat în lotul de seniori.

„Şi în sezonul precedent şi în cel care tocmai s-a încheiat, secţia de lupte are un bilanţ de 11 medalii în competiţiile naţionale” a conchis Dumitru Bernicu.
Echipa de rugbi juniori I a LPS Suceava pregătită de profesorul Dumitru Livadaru a avut un debut excelent de sezon competiţional, dar s-a „tăiat” pe final când contracandidatele la primele patru locuri în clasament s-au „combinat” la unele meciuri în defavoarea sucevenilor. Singura satisfacţie a LPS Suceava a fost dată de faptul că doi sportivi ai secţiei de rugbi, Conache şi Florea au făcut parte din naţionala de tineret care s-a clasat pe locul IV la Campionatele Mondiale de la Moscova.

Secţia de volei a LPS Suceava s-a remarcat în competiţiile masculine de juniori şi cadeţi, echipele calificându-se la turneele semifinale. O parte din jucători au fost promovaţi la formaţia de seniori CSMU LPS Suceava. La feminin singura satisfacţie este dată de faptul că jucătoarea Irina Andreica a fost selecţionată în lotul naţional de junioare II care se pregăteşte pentru Balcaniada care va avea loc în Muntenegru.

„La volei se constată o scădere a interesului copiilor, poate pentru că în volei nu ai o satisfacţie imediată cum este la fotbal şi handbal de exemplu. Nu aceasta este însă problema majoră în sportul sucevean, ci problema financiară fără de care sportul nu poate exista. Fără susţinere pentru consolidarea bazei materiale, pentru realizarea unor condiţii de pregătire şi de joc optime nu se poate progresa în sport. Este dificil de găsit oameni care să te sprijine în condiţiile actuale şi trebuie de făcut un efort pentru a merge mai departe”, a declarat în final Dumitru Bernicu.


Intră acum și în grupul de