Noua Divizie Nationala de seniori, un adevarat “maraton” (Rugby)


Intră acum și în grupul de

Începând din sezonul viitor, sistemul de desfăşurare al campionatelor româneşti de rugby se vor modifica. De anul viitor, cele mai bune opt echipe vor alcătui Superliga Naţională de rugby, formaţiile clasate pe locurile 9-12 împreună cu cele mai bune patru din Divizia A vor juca în Divizia Naţională, pentru ca Divizia A să fie formată din 10 grupări de Divizia A din acest sezon.

Cum acest sezon se apropie de final lucrurile sunt destul de clare, CSM Bucovina Suceava va evolua în sezonul viitor în Divizia Naţională de rugby. Formaţia suceveană va face parte avea ca adversare, după toate probabilităţile, echipe ca Poli Iaşi, Ştiinţa Petroşani, Rulmentul Bârlad, Olimpia Bucureşti, Callatis Mangalia, Stejarul Buzău şi CSŞ 2 Baia Mare. Cel mai interesant lucru este acela că, noul sistem de joc pentru Divizia Naţională presupune 28 de etape!, adică două tururi şi două retururi.

Încă din urmă cu câteva sezoane, rugbiştii suceveni şi nu numai ei comentau două probleme clare, prima fiind aceia că o parte din grupările din primul eşalon valoric al rugbiului românesc nu se pot măsura cu echipele profesioniste, scorurile fluviu reprezentând o mărturie clară pentru acest lucru şi al doilea fiind acela că cheltuielile sunt deosebit de mari oricum în Divizia Naţională, sucevenii având deplasări la Arad, Bucureşti sau Cluj, pentru a mai participa şi la trei etape ale Campionatului Naţional de rugby în şapte, etape obligatorii care se desfăşoară la Bucureşti, Constanţa şi Baia Mare şi durează câte două zile.

După cum se poate observa de mai sus, Federaţia Română de Rugby a găsit o soluţie pentru “uşurarea” echipelor de Divizie Naţională, adică 28 de etape, deci 14 deplasări a unor loturi de 22-23 de jucători pe distanţe de câteva sute bune de kilometri la care se adaugă cazare şi masă.

“Este deosebit de interesant cum au gândit cei de la FRRugby noul sistem competiţional al Diviziei Naţionale cu atâtea etape că nu există nicio diferenţă la cheltuieli faţă de o grupare de Superligă. Am comentat tot timpul faptul că este greu să te descurci cu formaţiile profesioniste şi să mai joci şi în Campionatul Naţional de rugby în 7 şi acum ne aşteaptă un campionat cu 28 de etape. Este ceva ciudat şi nu ştiu ce să mai spun”, a declarat antrenorul formaţiei CSM Bucovina Suceava, Constantin Vlad.


Intră acum și în grupul de