Fondatorul scolii sucevene de karting, Petre Costeniuc, are sansa sa revina acolo unde a facut scoala de aviatie, dupa 56 de ani


Intră acum și în grupul de

Kartul a apărut din nevoia unor mecanici de avioane de a găsi un mini vehicul care să le uşureze munca pe aerodromuri şi aeroporturi. Ingeniosul mijloc de transport a devenit de-a lungul anilor o adevărată ramură sportivă care atrage în continuare tineretul şi numai.

În România, kartingul a apărut în anii 1966-1968, Suceava fiind unul din primele centre unde a prins. Fondatorul şcolii de karting sucevene, care activează şi acum pe lângă Palatul Copiilor din Suceava, este Petre Costeniuc. Absolvent al Şcolii de Specialişti Superiori în Aviaţie la Reşiţa, Petre Costeniuc se poate spune că este o legendă a acestui sport pe aceste meleaguri el având o activitate neîntreruptă de 43 de ani la secţia de karting.

Pasiunea pentru tehnică, instructorul sucevean având invenţii pe plan aviatic dar şi în karting, i-a fost insuflată şi fiicei sale Beatrice Choleva. De la vârsta de 10 ani Beatrice a fost pasionată de karting fiind multiplă câştigătoare a Cupei Moldovei şi a Marelui Premiu al Palatului Naţional de la Bucureşti. De la 16 ani Beatrice Choleva a devenit instructor, pentru ca apoi să termine şi Şcoala de maiştri pe profil auto, dar şi Facultatea de Ştiinţe Sociale, ea fiind în prezent coordonatoarea cercului de karting din cadrul Palatului Copiilor Suceava.

De-a lungul celor 28 de ani de activitate, Beatrice Choleva împreună cu tatăl său Petre Costeniuc au influenţat în bine tinereţea multor copii şi au scos adevăraţi campioni. Pe la cercul de karting au trecut mici sportivi ca: Radu Popovici, Mugurel Niculică, Dan Potorac, Ovidiu Zaraza, Gabriel Aiordăchioaie, Cezar Cojocariu, Mircea Ciobanu, Andrei Zarojan, Ana Maria Gherase, Mihaela Dincă, Ioan Bălăceanu şi alţii care au învăţat tainele acestui sport.

În fiecare an în calendarul competiţiilor naţionale de karting sunt trecute opt sau nouă etape pe diferite circuite din ţară. Pentru a putea participa la finala Campionatului Naţional de Karting trebuie să ai măcar trei etape pe care trebuie să le parcurgi. Lipsa fondurilor a determinat concentrarea multor centre de karting pe acest număr minim de participări. Deocamdată, componenţii cercului de karting al Palatului Copiilor din Suceava au participat cu succes la doar prima etapă, care a fost aproape, la Iaşi. Rezultatele obţinute de sportivii suceveni Răzvan Zofotă, Andrei Dranca, Andrei Amariei, Robert Semenciuc şi Ionuţ Finiş i-au determinat pe conducătorii secţiei să încerce să realizeze şi ei numărul de trei participări pentru a putea evolua în finala Campionatului Naţional de la Oradea din septembrie.

Prima şansă pentru sportivii suceveni este competiţia din perioada 5-7 august de la Reşiţa. Pentru acest lucru sucevenii sunt la punct cu tehnica, dar au nevoie de un mijloc de transport care se pare că se va găsi.

„Aş fi extrem de emoţionat dacă m-aş întoarce în locul unde am făcut primii paşi în aviaţie. Am terminat de Specialişti Superiori în Aviaţie la Reşiţa acum 56 de ani şi ar fi extraordinar pentru mine să revăd locurile unde am învăţat în tinereţe.

Sigur că pentru mine ar fi ceva deosebit, însă cei mai importanţi sunt copiii care au şansa de a acumula experienţă şi după un an de pregătire şi antrenamente ar avea şansa de a participa la finala Campionatelor Naţionale.

Păcat de faptul că nu am reuşit la Suceava să finalizăm kartodromul care ne-ar fi inclus automat în circuitul naţional. Oricum, avem mândria că cea mai mare parte a karturilor pe care le avem sunt de concepţie proprie şi sunt construite de noi împreună cu elevii noştri la cercul de karting de la Palatul Copiilor din Suceava”, a afirmat instructorul Petre Costeniuc.


Intră acum și în grupul de