Rugby: Aproape 30 de jucatori au plecat de la Suceava in ultimii doi ani


Intră acum și în grupul de

Echipa de rugby fanion a oraşului Suceava, CSM Bucovina, a avut în ultimii doi ani două sezoane competiţionale extrem de modeste. În 2010 sucevenii au retrogradat din prima ligă după 12 ani de activitate neîntreruptă la cel mai înalt nivel, iar în 2011 s-au clasat pe locul V, penultimul în Divizia Naţională, al doilea eşalon valoric.

Formaţia de rugby a oraşului Suceava are o tradiţie de peste 45 de ani şi a fost una dintre principalele atracţii ale stadionului „Areni” până în 1978 când s-a mutat pe stadionul „Unirea”. De atunci şi până în prezent rugbiştii suceveni se pot mândri cu rezultate deosebite în primul eşalon valoric, cu prezenţa în loturile naţionale de juniori şi seniori ale României. Nu trebuie uitat faptul că Suceava a avut aproape tot timpul reprezentanţi la Cupa Mondială, cum ar fi Haralambie Dumitraş sau Petru Bălan, chiar şi la Cupa Mondială din acest an din Noua Zeelandă se poate spune că Suceava are o contribuţie, Dimofte şi Zebega evoluând la CSM Suceava.

Una din principalele cauze ale decăderii rugbistice sucevene în ultima perioadă o reprezintă exodul jucătorilor bucovineni către alte meleaguri. În ultimii doi ani nu mai puţin de 27 de jucători au întrerupt colaborarea cu CSM Bucovina Suceava, parte dintre ei s-au transferat la alte cluburi din România, alţii au plecat în străinătate, parte au abandonat activitatea competiţională. Dureros a fost faptul că majoritatea rugbiştilor care au plecat de la Suceava au fost tineri între 22 şi 26 de ani, adică în vârful carierei sportive. Aceste plecări masive au avut şi ele ca principală cauză criza financiară care a lovit mapamondul şi bineînţeles şi România.

„Criza financiară ne-a încurcat teribil în ultimii ani. Bugetele pentru competiţii au venit târziu, jucătorii nu au mai avut răbdare şi au plecat către şanse mai bune. Am rămas să jucăm în competiţiile oficiale cu sportivi mai puţin experimentaţi şi cu cei foarte tineri.

Pe de altă parte, nici la juniori sau copii nu mai există o afluenţă ca altădată şi acest lucru ne incomodează în mod evident. Noi am colaborat foarte bine de-a lungul anilor cu LPS Suceava şi CSŞ Gura Humorului şi încercăm şi acum să ajutăm pe cât putem pe cei mai tineri. Am înfiinţat şi Asociaţia Prietenii Rugbiului Sucevean şi facem tot posibilul pentru a-i sprijini pe cei mai tineri, elevi şi studenţi, cu ce putem, dar este foarte dificil.

Ne vom întâlni cu toţi cei care iubesc rugbiul sucevean şi vom analiza situaţia din ultima perioadă şi vom căuta soluţii. Este păcat de tradiţia rugbistică a Sucevei, pentru că de aici au plecat mari talente ale rugbiului românesc şi trebuie să facem ceva pentru a opri căderea din ultimii ani”, a declarat antrenorul echipei CSM Bucovina Suceava, Constantin Vlad.


Intră acum și în grupul de