„Tenisul romanesc nu poate exista fara suporterii lui”, e de parere fostul director al DJST Suceava, Serban Pop, prezent atat la Cupa Davis, cat si la BRD Nastase-Tiriac Trophy


Intră acum și în grupul de

În urmă cu 10 zile, la Bucureşti, s-au desfăşurat aproape simultan meciurile din cadrul Cupei Davis dintre România şi Cehia şi partidele din cadrul BRD Năstase – Ţiriac Trophy. Jocurile din cadrul Cupei Davis s-au disputat la Centrul Naţional de Tenis, iar cele din cadrul BRD Năstase – Ţitriac Trophy la Arenele BNR (foste Progresul).

Prezent la ambele evenimente sportive, Şerban Pop, fostul director al DJST Suceava, fost preşedinte al CSM Suceava şi profesor la Institutul de Învăţământ Superior din Suceava cu ani în urmă, un mare iubitor al tenisului, ne-a împărtăşit impresiile sale.

„Diferenţa de atmosferă dintre turneul BRD Năstase – Ţiriac Trophy şi întrecerile din Cupa Davis dintre România şi Cehia a fost una majoră. La prima competiţie tribunele au fost pline, spectatorii profitând de faptul că intrarea a fost gratuită, faţă de costul biletelor de la Cupa Davis care a fost de 50 de lei. Tinerii iubitori ai tenisului au profitat de frumuseţea parcului din cadrul Arenelor BNR şi au venit în număr mare la turneul de tenis BRD Năstase – Ţiriac Trophy. În schimb la Cupa Davis în tribune erau mai ulţi cehi decât români.

În ceea ce priveşte disputa dintre România şi Cehia, ea a fost una fără istoric, jucătorii cehi fiind mult mai bine clasaţi în clasamentul mondial profesionist decât românii. Dacă Thomas Berdych este un tenismen care profită din plin de înălţimea şi forţa sa, Radek Stepanek în schimb este un jucător de mare clasă cu o viteză de deplasare şi îndemânare ieşite din comun. Totuşi trebuie menţionat faptul că în meciul de dublu după primul set câştigat de Tecău şi Copil, primul a făcut o uşoară întindere care l-a afectat destul de serios. Adevărul este că cehii au avut o tradiţie adevărată în tenis cu Jan Kodes, Ivan Lendl, Martina Navratilova sau Jana Novotna. Oricum păcat de atmosfera tristă de la acest meci de Cupa Davis, cehii fiind mult mai mai prezenţi decât românii.

În schimb, la BRD Năstase – Ţiriac Trophy în tribune domnea o relaxare tinerească, spectatorii gustând din plin partidele. Prezenţa foştilor mari campioni Ilie Năstase, Nadia Comaneci şi Ion Ţiriac a fost una extrem de tonică reuşind să destindă atmosfera şi să facă plăcut jocul de tenis chiar şi pentru cei mai puţin iniţiaţi. Nu este deloc o întâmplare că jucătorii care au venit la turnel pe zgură organizat în România îşi doresc să revină.

L-am urmărit şi pe suceveanul nostru Alexandru Marasin în disputa cu Alessandro Gianessi în calificări. Primul set a fost dominat clar de sucevean care a pierdut pe mâna lui în tie-break. Adevărul este că antrenorul italianului a observat îndemânarea superioară a românului la mingile plate şi l-a sfătuit să folosească mingi înalte şi liftate care l-au incomodat vizibil pe Marasin. Chiar dacă nu a jucat deloc rău, Marasin trebuie să-şi îmbunătăţească deplasarea în teren pentru a putea progresa.

După ce am văzut la Cupa Davis şi BRD Năstase – Ţiriac Trophy am ajuns la concluzia că tenisul românesc nu poate exista fără suporterii lui. Trebuie făcute eforturi pentru a aduce tinerii în tribune pentru a realiza frumuseţea acestui joc şi apoi sunt convins că ei vor dori să-l practice”, a fost de părere omul de sport Şerban Pop.


Intră acum și în grupul de