Mirela Adomnicăi e de părere că Bazarul Suceava ar fi trebuit închis: Reprezintă o sursă cu risc de răspândire a coronavirus și reprezintă și o sursă de speculă în această perioadă// VIDEO


Intră acum și în grupul de

Fostul prefect de Suceava, Mirela Adomnicăi, a declarat, joi, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că în contextul epidemiologic actual, ar fi trebuit închis Bazarul din Suceava, ar trebui mai bine gestionată problema transportului public și tot ceea ce înseamnă aglomerare.

Ea a subliniat că trebuie adoptate toate măsurile pentru restrângerea cât mai mult a numărului de persoane infectate cu acest virus.

Mirela Adomnicăi a apreciat ca deficitară comunicarea Prefecturii Suceava privind situația legată de epidemia cu coronavirus.

„Lumea are nevoie de informații. Panica, isteria, se creează din lipsă de informații”, a spus fostul prefect.

Ea consideră că e nevoie de informații în ceea ce privește ceea ce trebuie întreprins și la nivel personal, individual, dar și la nivel de instituții și că aceste informații ar trebui să fie instituțional comunicate de Ministerul de Interne, de Ministerul Sănătății și la nivel local de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.

„La nivelul instituției pe care o conduc am primit de fiecare dată când au fost adoptate hotărâri în CJSU pentru a le transpune, în mod specific, în aplicare în instituția pe care o conduc”, a spus Adomnicăi.

Ea consideră că e nevoie de mai multă și mai bună comunicare în acest domeniu.

„Pentru ceea ce ține de competența Primăriei, precum Bazarul, transportul public în comun, tot ce înseamnă aglomerare trebuia gestionat mai din timp”, a spus fostul prefect.

Ea a exemplificat cu o situație prin care a trecut ca șef al AJOFM Suceava care a gândit măsurile pe plan local astfel încât să limiteze cât mai mult riscul contaminării.

Adomnicăi a arătat că în aceste condiții a căutat furnizori de dezinfectat pentru suprafețe și dezinfectant pentru mâini, iar în sistemul electronic de achiziții nu a găsit furnizori din Suceava, fiind un singur furnizor în București la prețuri considerabile și cu produse care nu corespundeau motiv pentru care a gândit o strategie de achiziție pe plan local prin cumpărare directă.

Ea a spus că de marți dimineața s-a mers să se achiziționeze astfel de dezinfectanți, iar peste tot unde s-a încercat stocul era epuizat.

„Ceea ce m-a mirat cel mai tare din relatările colegilor mei este că în Bazar, produse pe care voiam să le achiziționez la un preț de 25-28 de lei se aflau cu cifra 1 în față: 125-128 de lei. Vorbind de bazar, dincolo de faptul că reprezintă o sursă cu risc crescut de răspândire, reprezintă o sursă și de speculă în această perioadă”, a spus Adomnicăi.

Ea a adăugat că bazarul trebuia închis ca măsură pentru limitarea răspândirii coronavirus.

„Cu siguranță trebuia închis bazarul”, a spus Adomnicăi precizând că declarațiile oficiale ale ministrului Sănătății indică faptul că în curând se va aplica nivelul al treilea din programul de limitare a epidemiei.

Ea a spus că și transportul public în comun trebuie gestionat.

Totodată, Mirela Adomnicăi a arătat că și activitatea piețelor agro-alimentare ar fi trebuit restrânsă astfel încât să nu fie prilej pentru răspândirea acestui virus.

„Piața o fac în special pensionarii care sunt persoanele cele mai expuse în această perioadă”, a spus fostul prefect.

Ea crede că în aceste momente solidaritatea națională poate fi dovedită și că un plan integrat pentru această situație să fie realizat și implementat.


Intră acum și în grupul de