Cristian Irimie: Această epidemie care a devenit pandemie ne-a prins nepregătiți în România de la nivelul cel mai înalt până la nivelul Spitalului Județean Suceava


Intră acum și în grupul de

Medicul sucevean Cristian Irimie, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat, miercuri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina, că situația din Spitalul Județean Suceava a fost generată de mai mulți factori, dar că întreaga țară era nepregătită pentru a face față acestei pandemii.

„Ceea ce pot să spun este că la Suceava a fost un accident epidemiologic. Că a fost vina cuiva, nu aș putea spune. Nici nu cred că se poate spune că a fost din vina lui cutare sau a lui cutare. Ceea ce pot să spun este că la un moment dat evenimentele au luat o viteză extraordinară și primul lucru grav care s-a întâmplat în spital a fost că s-au îmbolnăvit foarte mulți angajați ceea ce a fost dezastruos”, a spus medicul sucevean.

El a arătat că după aceea s-a răspândit virusul în populația civilă din afara spitalului, dar nu crede că se datorează în proporție foarte mare celor din spital, ci accesului celor care au venit din străinătate și au ascuns că au fost sau au putut fi în contact cu cei cu COVID-19.

„Problema este că nu s-a știut la nivel național această posibilitate de a te infecta așa de repede și într-o măsură așa de mare, dovadă că primele declarații ale celor care conduceau sistemul medical au fost de liniște. Când au văzut ce s-a întâmplat și-au dat seama că sunt nepregătiți, pentru că această epidemie care a devenit pandemie ne-a prins nepregătiți în România de la nivelul cel mai înalt până la nivelul Spitalului Județean Suceava. De aceea s-au și făcut primele greșeli la început ceea ce după mine este scuzabil, pentru că nu cei de aici trebuiau să priceapă, ci trebuiau cei de sus, care prin măsurile luate inițial au greșit. Când s-a strâns șurubul și au luat măsurile concrete lucrurile au început să se amelioreze”, a spus Irimie.

El a menționat că acum, în ceea ce privește Spitalul Județean, lucrurile s-au schimbat foarte mult și s-au întors cei infectați și se lucrează, fiind convins că personalul medical sucevean va trece cu brio de această perioadă mai ales că nici nu au altă șansă.

Cristian Irimie a explicat că o vină majoră este a celor de la DSP care nu au făcut anchetele epidemiologice în timp real, dar a recunoscut că această instituție a fost deprofesionalizată pentru că au existat interese politice încă din 2010 ca după transferul spitalelor la autoritățile locale, DSP să treacă în subordinea Consiliilor județene.

El a spus că această propunere fusese susținută de Liviu Dragnea care era în acea vreme președintele Uniunii Naționale a Județelor din România, iar el era secretar de stat în Ministerul Sănătății și a explicat că o asemenea decizie ar afecta foarte grav sănătatea populației.

„În medicina românească de după Revoluție s-au luat specialitățile aducătoare de bani, primele, și apoi s-a ajuns la medicina de familie, epidemiologi, igienă, ceea ce este absolut greșit pentru că peste tot în lumea civilizată epidemiolgii sunt partenerii doctorilor și nu „sanepizii” care te amendează”, a spus Irimie.

El consideră că trebuie să existe colaborare între spitale și DSP pentru păstrarea sănătății populației pentru că spitalele și-au pierdut rolul profilactic și s-au axat pe rolul curativ.

„Să sperăm că după această epidemie, care va trece foarte greu, vom înțelege mai multe lucururi și că DSP-urile nu pot trece în subordinea Consiliilor județene cum și-a dorit Liviu Dragnea din 2010. Atunci a început decapitarea și deprofesionalizarea DSP”, a menționat fostul secretar de stat.

El consideră că s-a greșit și pentru că prin procedurile naționale nu s-a  urmărit în țară căminele de bătrâni care au fost cele mai expuse și s-a împrăștiat virusul cu o viteză nemaipomenită.

„Nu s-au gândit că un conglomerat de persoane în spații închise poate să ducă la așa ceva. Sigur că trebuia făcută testare de la început. Încă un lucru care nu era în proceduri”, a spus Irimie.

El a menționat că testarea în România a început cu trei aparate în țară, iar Suceava făcea testările la Iași. „Noi ne comparăm cu Germania care avea de la început aparate mai multe decât avem noi spitale și au și oameni pregătiți? Noi nu am avut nici aparate și nici oameni pregătiți, ceea ce a contat enorm de mult”, a spus Irimie.

Medicul sucevean consideră că niciunul dintre factorii locali nu puteau face altceva decât li s-a transmis de la nivel central.

„Nici Flutur și nici Rîmbu nu puteau lua măsuri concrete atât timp cât nu exista o informare de la Ministerul Sănătății, de la INSP care să pună oamenii în gardă. Pe toți i-a prins cu pantalonii în vine. Nu se știa nimic și erau mai mult mesaje împăciuitoriste despre o epidemie care ar fi trebuit precizată și foarte bine analizată de la Ministerul Sănătății în jos, cu specialiști. Și profesioniștii de vârf ai țării au spus că este o simplă răceală la început”, a amintit Irimie.

El a adăugat că a văzut foarte multe atacuri împotriva președintelui Gheoghe Flutur și că înțelege că acestea au legătură cu campania electorală care va urma.

„I se pun multe în cârcă unui președinte de CJ în materie de sănătate. Ce a făcut el cu spitalul? A făcut că l-a ajutat, a ajutat mulți oameni. Că s-au băgat foarte mulți bani în SJU Suceava? Cum arăta și cum arată spitalul?”, a întrebat Irimie.


Intră acum și în grupul de