Ioan Stan: Demersul jalnic al lui Klaus Iohannis dovedește spaima că nu poate controla pandemia, spaima că vor fi dezvăluite dedesubturile afacerilor cu achizițiile publice, spaima de urmările incomensurabile ale crizei sanitare urmată de cea economică


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației județene PSD Suceava, senatorul Ioan Stan, a apreciat, miercuri seara, ca fiind „jalnic” demersul președintelui Klaus Iohannis care a acuzat PSD că „vinde Ardealul ungurilor” deși știa că peste jumătate de oră Senatul va respinge proiectul de lege trecut tacit prin Camera Deputaților care nu a avut posibilitatea să se întrunească în plen pentru a-l respinge, dovedește spaimă.

Totodată, senatorul social-democrat prezintă cronologic evoluția proiectului de lege care a inflamat PNL și pe Klaus Iohannis.

Astăzi am fost martorii unei  noi abordări  servile a practicilor prezidențiale de a da vina pe PSD pentru orice, din partea membrilor PNL din județul nostru. Deși aceștia nu pot pretinde că luptă cu epidemia de Covid 19, parlamentarii PNL suceveni, atunci când nu se întrec în a-l disculpa pe șeful lor județean pentru gestionarea acestei crize epidemiologice, adoptă tactica atacului anti-PSD atât de dragă președintelui Klaus Iohannis, care prin ieșirea avută astăzi a demonstrat din nou că nu este președintele tuturor românilor, ci doar al membrilor PNL.

Așa se face că o doamnă parlamentar PNL de Suceava, care îndeplinește funcția de președinte al Comisiei pentru Administrație Publică, acuză poziționarea pe ordinea de zi a proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc la un număr de ordine menit a face imposibilă discutarea în plen. În care plen? În cel care nu a avut loc din cauza înconștienței unui PNL-ist care s-a plimbat, infestat fiind, printre parlamentari?

Este jalnic pur și simplu și nu voi acorda acestui demers mai multă atenție. Acord însă întreaga atenție declarației  președintelui și îi cer să facă publice dovezile pe care s-a bazat în afirmațiile sale. Cer acest lucru și serviciilor speciale care aveau datoria să prezinte președintelui probele necesare unui asemenea demers care, de altfel, se alătură șirului de minciuni prin care se încearcă intoxicarea românilor .   

În acest sens, voi da publicității cronologia parcursului proiectului de lege pentru autonomia Ținutului Secuiesc, în etapele obligatorii prevăzute de lege.

23.12.2019 – înregistrat la Camera Deputaților și solicitarea avizelor de la Consiliul Legislativ,de la Guvern și de la Consiliul Economic. Termenele fixate pentru toate aceste avize a fost 07.02.2020 și au fost respectate cu foarte mici excepții.

10.02.2020 – trimis pentru raport la Comisia pentru administrație publică. Această Comisie a trimis raportul de respingere în data de 04.03.2020.

16.04.2020 – la 70 de zile de la data la care i  se ceruse, Guvernul trimite în sfârșit punctul său de vedere.

Să ne amintim și faptul că în data de 14.03 2020, în contextul pandemiei de coronavirus se interzisese organizarea de activități care să presupună participarea unor grupuri mai mari de 50 de persoane. După această dată Camera Deputaților, care nu avea sistem de vot on line, nu a mai avut întalniri în plen. Conform legii, care nu are prevederi pentru situații ca cea descrisă, la împlinirea celor 45 de zile s-a considerat acceptat în mod tacit proiectul de lege. Dar Camera Deputaților nu este for decisiv în această situație. Senatul este cel care hotărăște. Ceea ce a și făcut.

Aceasta este conjuctura în care Președintele României a apreciat că este oportun atacul furibund la adresa PSD acuzându-l că vrea să vândă Ardealul ungurilor. Astfel, președintele țării care știa că Senatul este for decizional și că se va întruni în plen tocmai pentru a respinge acest proiect de lege, iese cu jumătate de oră înainte de începerea ședinței și calcă în picioare demnitatea funcției avute enunțând cele mai deșănțate acuze la adresa partidului de a cărui distrugere este obsedat.

Până la urmă această ură bolnavă care îl domină pe președinte nici măcar nu mă mai deranjează. Mă oripilează însă faptul că se adresează cu expresia ,,dragi români” . Nu are nici un drept să o folosească atâta vreme cât învrăjbește românii unii împotriva altora. Și-a pierdut acest drept prin practica neobosită de a segrega societatea românească în ai lui și ceilalți.

Această manevră dezgustătoare este de fapt materializarea spaimei ce cuprinde din ce în ce mai mult partidul lui și pe el însuși. Spaima că nu pot controla pandemia, spaima că  vor fi dezvăluite dedesubturile afacerilor cu achizițiile publice, spaima de urmările incomensurabile ale crizei sanitare, urmată de cea economică, care va veni.  Din păcate pentru ei, toate acestea nu le vor putea deconta pe seama PSD-ului, deși sunt convins că vor încerca. S-a văzut acest lucru și în declarația incalificabilă de azi. Vezi doamne, în timp ce el și guvernul lui se luptă cu pandemia, PSD-ul, salutat ironic în limba maghiară, vinde Ardealul. Și a indus această tactică ridicolă și slujbașilor din teritoriu,  care sunt dornici mereu în a-i fi pe plac”.


Intră acum și în grupul de