Constructiile din albiile majore ale raurilor vor fi inventariate


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Stefan Alexandru Baisanu, a anuntat ca toate constructiile, inclusiv locuinte, situate in albiile majore ale raurilor, vor fi inventariate de comisii special constituite in acest scop, iar cele ridicate dupa 1990, fara autorizatie de constructie, vor fi demolate. Alexandru Baisanu a declarat intr-o conferinta de presa, ca obturarea cursurilor de apa cu deseuri menajere de pe raza localitatilor sau prin amplasarea ilegala a constructiilor in albia majora a cursurilor de apa, a constituit principala cauza a ultimelor inundatii care s-au produs in judet, la inceputul acestei luni.

Prefectul a spus ca cei care si-au construit casele legal, inainte de 1990, vor primi atentionari suplimentare in cazul codurilor de avertizare si li se va propune sa se mute in alte zone, insa cei care au ridicat locuinte prin sfidarea legii, nu vor avea parte de niciun fel de clementa.  „Voi cere un raport de la toate primariile si vom solicita demolarea acestor constructii. Celorlalti le vom propune sa se mute. Stim ca este foarte greu, din punct de vedere material, dar daca au frica in sange si ratiune poate se vor muta”, a afirmat prefectul de Suceava.

Acesta a mai anuntat ca in perioada 22- 23 mai si 27 -30 mai vor fi organizate actiuni de verificare a modului in care au fost salubrizate cursurile de apa pentru asigurarea sectiunilor de scurgere a apelor mari in localitati, intretinerea santurilor si rigolelor de scurgere, precum si a stadiului indeplinirii masurilor stabilite in urma actiunii de verificare care a avut loc in perioada 15 – 29 februarie 2008. Astfel, vor fi verificate in principal cursurile de apa pe care s-au inregistrat cresteri insemnate de debite in lunile aprilie – mai 2008, precum si cele pe care s-au produs in anii anteriori blocaje care au condus la pierderi de vieti omenesti si mari pagube materiale. „Acolo unde se va constata ca nu au fost luate masurile necesare pentru indepartarea riscurilor de inundatii, membrii comisiei vor aplica sanctiuni drastice celor cu responsabilitati in domeniul salubrizarii cursurilor de apa”, a mai adaugat prefectul Baisanu. 


Intră acum și în grupul de