Primarul Lungu despre sistarea caldurii si a apei calde in municipiul Suceava: „De ce ne-am temut nu am scapat”


Intră acum și în grupul de

ion lungu 2013Conferinta de presa

Ion Lungu, primarul Sucevei:

„Problema cea mai delicata la ora asta e asigurarea caldurii si apei calde. Din pacate, de ce ne-am temut nu am scapat. De la inceputul anului, am facut apel la populatie sa plateasca facturile. In sezonul rece, pana pe 31 martie, datoria populatiei a crescut cu 53 miliarde lei vechi. Facturile au fost la fel ca in sezonul trecut si incep sa cred ca populatia nu are o prioritate in a plati facturile la Termica.

E clar o problema de mentalitate a populatiei. Suntem in blocaj azi si cel mai mare furnizor de masa lemnoasa are de incasat de la Bioenergy. Daca nu se va plati macar 100 miliarde in perioada urmatoare, riscam sa nu putem relua apa calda. Cei de la Bioenergy au cerut 20 miliarde lei. S-au dat 10 miliarde la Termica cu promisiunea ca vor ajunge la furnizor. Nu e o solutie decat de moment. Cei care nu mai vor sa mai stea in sistem centralizat, sa plece.

Noi facem eforturi mari. E clar ca e o lipsa de interes in a plati la Termica. A venit momentul adevarului. Am facut eforturi supraomenesti sa pastram pretul si sa facem o centrala noua. Daca nu se plateste, se va ajunge intr-un blocaj pe care nu stiu cum il vom controla.

Am semnale de la asociatiile de proprietari ca nu a fost respectat principiul proportionalitatii la plata facturilor. Vom face controale in continuare.

Desi este masa lemnoasa in curte la Bionergy, este sechestrata de furnizor. Nu stiu cand vom putea relua furnizarea apei calde. Termica lucreaza si la niste reglaje tehnice pe retea. Din adresele pe care le am in fata se pare ca de vineri, s-ar putea relua furnizarea, dar fara a se plati ne oprim din nou.

Eu cred ca oamenii vor pricepe mesajul. Sa nu fiu interpretat invers. Poate e bine sa se treaca odata prin zero ca sa priceapa oamenii. Sper ca in urmatoarele zile sa repornim centrala, dar ajungem din nou in aceeasi faza daca nu se plateste.

Primaria mai are doar 5 miliarde lei datorie din subventie la Termica, ceea ce e foarte putin.

Azi am convocat o sedinta extraordinara la CL pentru caietul de sarcini la salubritate.

Avem cea mai mica datorie la Primarie de cand sunt primar. Cam 70 miliarde lei. Avem un buget foarte mic cu multe pozitii neacoperite, speram sa o scoatem la capat.

Fotbalul a castigat bugetul si au fost respinse proiectele de la handbal. Vom incerca un parteneriat de finantare la handbal.


Intră acum și în grupul de