A intrat in vigoare noul sistem de compensare a medicamentelor


Intră acum și în grupul de

Acest nivel de compensare intra in vigoare de la 15 august dar medicii de familie au putut prescrie retete compensate 90 la suta inca din data de 7 august.

Medicamentele vor putea fi procurate doar din farmaciile care au contract cu Casele de asigurari de sanatate pe baza retetelor eliberate de medicii de familie.

Retetele pentru medicamente compensate 90 la suta sunt si ele speciale. Acestea au fost deja trimise Caselor judetene de asigurari si au inscriptionat pe diagonala: ,,compensare 90 la suta”.

Problema acoperirii periodice a cheltuielilor generate de masura compensarii medicamentelor pentru pensionari nu a fost inca rezolvata.

Iar partidele de opozitie sustin ca aceasta masura este electorala si nu poate fi pusa in practica fara a bloca activitatea farmaciilor si conturile furnizorilor de produse medicale.

Conform legislatiei farmaciile ar trebui sa primeasca pana la sfarsitul anului bani pentru medicamentele compensate eliberate deja anul acesta plus sumele generate de compensarea cu 90 la suta. Adica 1 100 de miliarde de lei suplimentar.

Ministrul Sanatatii a anuntat deja ca doar ceva mai mult de jumatate din suma cheltuita pentru compensarea cu 90 la suta va fi acoperita anul acesta, restul urmand a se achita in 2005.

Lista medicamentelor compensate cuprinde 1575 de denumiri comerciale. Compensarea cu 90 la suta a medicamentelor ar putea genera o rostogolire a datoriilor pentru compensare catre farmacii, furnizori si chiar producatori.

Ca atare farmaciile mici ar putea disparea iar lanturile farmaceutice vor face fata cu greu incasarilor reduse.


Intră acum și în grupul de