Tinerii vor fi sprijiniti sa-si infiinteze exploatatii agricole moderne


Intră acum și în grupul de

Proiectul de Lege introduce facilitati financiare suplimentare pentru tinerii care au aptitudini pentru agricultura dar nu dispun de sursele financiare necesare pentru a se stabili in mediul rural sau pentru a infiinta exploatatii moderne si eficiente.
Proiectul propune acordarea unei sume pentru infiintarea de exploatatii agricole viabile, in baza unui plan de afaceri, aprobat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, precum si acordarea unui sprijin financiar de 15% pentru cumpararea de pana la 20 ha teren arabil.
Cuantumul sumelor mentionate se aproba prin Hotarare a Guvernului. Sumele se aloca anual de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Proiectul de Lege propune, de asemenea, atribuirea, potrivit legii, in proprietate a spatiilor zootehnice dezafectate, precum si a plantatiilor vitipomicole abandonate, acordate conform legii.
Prin completarea masurilor de sustinere a tinerilor cu facilitatile propuse de proiectul de Lege se urmareste accelerarea obtinerii unor efecte pozitive de crestere economica si dezvoltare sociala a calitatii vietii in mediul rural.
Proiectul legislativ propune ca, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale sa modifice si sa completeze Normele metodologice de aplicare a Prevederilor Legii nr. 646/2002 privind sprijinul acordat de stat tinerilor din mediul rural.
Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere si adoptare.


Intră acum și în grupul de