In urma scumpirii carburantilor preturile alimentelor ar putea creste cu 5%


Intră acum și în grupul de

Rompetrol va vinde la statiile de benzina un litru de carburant mai scump cu 2.500 de lei. Directorul de comunicare al Rompetrol, Dan Rosu spune ca pretul mondial al petrolului influenteaza si piata carburantilor din Romania, iar parerea acestuia e impartasita si de analistii acestei piete.

Cate despre efectele imediate ale acestei scumpiri, analistul Carol Popa spune ca din experienta practica de pana acum, o scumpire de 5% a carburantilor a dus in primul rand la scumpirea cu 3% a produselor alimentare, informeaza BBC.

Scumpirile in lant la produsele care au legatura cu transporturile, implicit cu carburantii, reprezinta efectul imediat al cresterii preturilor la carburanti. In conditiile in care pretul benzinei va creste cu 10% la suta, ne putem astepta, spun analistii la o scumpire cu aproximativ 5% a produselor alimentare si cu 6-7 % a materialelor de constructii.

Nu mai departe de luna trecuta litrul de benzina s-a scumpit cu 400 de lei, iar cel de motorina cu 100. Scumpirea a fost determinata de cresterea accizelor la acesti carburanti.


Intră acum și în grupul de