Procedurile SAPARD vor fi simplificate


Intră acum și în grupul de

La aproape 4 ani de la infiintare, SAPARD a anuntat simplificarea procedurilor de evaluare, dar si a structurii agentiei.

Intrebat de ce aceasta simplificare vine atat de tarziu, directorul SAPARD, Gheorghita Corbu a spus ca „procedurile se adapteaza in permanenta cadrului legislativ din Romania”.

Cat despre birocratia acuzata de cei care au depus proiecte de finantare, Gheorghita Corbu afirma ca aceasta nu ar tine de partea romaneasca, ci de programul in sine.

Cat despre termenul limita de 30 septembrie, pana la care consiliile locale trebuie sa finalizeze proiecte in valoare de 150 de milioane de euro, directorul SAPARD afirma ca nu sunt probleme.

In pofida unor pareri sceptice exprimate de unii solicitanti, Gheorghita Corbu sustine ca valoarea proiectelor aprobate pana acum este de 145 de milioane de euro, din care s-a platit mai mult de jumatate si toti banii vor fi atribuiti pana la sfarsitul anului.

Pentru perioada 2000 – 2006, Uniunea Europeana acorda Romaniei, pentru agricultura si dezvoltare rurala, circa un miliard de euro, iar oficialii europeni au intervenit de mai multe ori pentru a se asigura nu doar ca acestia vor fi cheltuiti, ci si ca vor ajunge la destinatarii de drept.

Dar probleme legate de programele Agentiei Sapard pot sa apara chiar si acolo unde contractele de finantare au fost aprobate. In judetul Alba, Directia de control si antifrauda a agentiei a luat o decizie care va intarzia probabil cu cateva luni modernizarea drumurilor comunale si reabilitarea retelei de canalizare din bani europeni. Este vorba de anularea licitatiilor din patru comune, prin care s-au selectat firmele care ar urma sa realizeze aceste lucrari.


Intră acum și în grupul de