A inceput campania electorala pentru alegerile preliminare din PSD


Intră acum și în grupul de

Astfel, pentru Camera Deputatilor, s-au inscris, in ordinea depunerii candidaturilor, Radu Ray, Gheorghe Lazar, Gheorghe Sauciuc, Mirela Adomnicai, Daniela Pacuraru, Tudor Mohora, Ioan Stan, Adrian Sorocaniuc, Ioan Cristian Sologon, Paul Lesanu, Mihai Grozavu, Carmen Agoutin, Radu Bogdan Filip, Petru Tarniceru, Eugen Bejenariu, Vasile Cimpan(care a adunat cele mai multe semnaturi de sustinere-4014), Gheorghe Nichiforel, Loana Dacina Lungu, Atanasa Nistor, Dorel Petru Craciun, Catalin Nechifor.

Cei 21 de candidati vor fi inscrisi pe buletinul de vot in ordine alfabetica, incepind cu litera „m”.

La Senat s-au inscris Ghiorghi Prisacaru, Mihai Radu Pricop, Ovidiu Liviu Dontu, Mihai Vitcu, Octav Cozminca, Roman Stecyk, Ioan Buhu, Paulina Tudose si Adriana Iliescu. Cei noua candidati vor fi inscrisi pe buletinele de vot in ordine alfabetica incepind cu litera « a ».

Termenul de inscriere a membrilor PSD care vor sa participe la alegerile interne din partid a expirat miercuri. Din aceste alegeri, care se vor desfasura la inceputul lunii septembrie vor reiesi candidatii pentru parlament.

Alegerile interne, la care participa si voteaza numai membrii PSD, presupun un mecanism destul de complicat si in plus acolo unde exista aceasta posibilitate se va folosi votul electronic.

Metoda alegerilor preliminare pentru desemnarea candidatilor PSD la alegerile generale din toamna este pe cat de noua, pe atat de controversata, chiar in interiorul partidului.

Ultimul dintre criticii alegerilor interne este senatorul PSD Trita Fanita, care s-a declarat neincrezator in privinta metodei propusa de conducerea partidului.

Nici din punct de vedere tehnic alegerile preliminare nu sunt prea simple. Viitorii candidati ai PSD trebuie sa concureze mai intai in alegerile preliminare si sa fie alesi de membrii de partid.

Candidatura la alegerile preliminare trebuie insotita de cel putin o mie de semnaturi de sustinere. Conducerea filialelor judetene ale PSD poate respinge o candidatura in cazul in care persoana respectiva nu are o imagine suficient de buna in comunitatea locala, chiar daca aduce lista cu o mie de semnaturi.

O alta noutate este votul electronic acolo unde este posibil. Chiar daca seful de campanie al PSD, fostul ministru al Comunicatiilor Dan Nica, a dat asigurari ca procedura este extrem de simpla si exclude frauda, multi dintre membrii PSD – in special persoanele in varsta – vor avea de-a face in premiera cu un calculator.

In localitatile in care nu exista calculatoare se va vota la urna. Cei care vor participa la alegerile preliminare vor avea la dispozitie trei saptamani de campanie electorala interna, dar in care nu au dreptul sa se foloseasca de presa.

Decizia conducerii PSD de a nu permite derularea campaniei electorale pentru alegerile preliminare prin presa a fost o grea lovitura pentru liderii locali ai partidului care detin adevarate trusturi de presa. Si o mina intinsa celor care lucreaza in guvern si a caror activitate este prezentata in mod constant la televiziune si in presa.

In plus, conducerea centrala a PSD si-a rezervat 10 la suta dintre locurile eligibile pe viitoarele liste parlamentare. Presedintele partidului, Adrian Nastase a declarat ca pe aceste locuri vor fi promovate persoane de valoare din esalonul doi al ministerelor sau din apropierea presedintelui Romaniei, Ion Iliescu.


Intră acum și în grupul de