Inca o suceveanca inselata prin metoda „Accidentul”. De data asta cu 5000 de lei

Poliţia oraşului Milişăuţi, a fost sesizată vineri seara de o localnică de  49 ani, despre faptul că în cursul zilei a fost victima unei înşelăciuni.

Din cercetări, poliţiştii au stabilit faptul că, vineri, la ora 15.30, femeia a fost sunată pe telefonul fix de o persoană care s-a recomandat ca fiind fiul ei şi care i-a solicitat ajutor, respectiv să vorbească la telefon cu ”avocatul” său şi să-i trimită suma de 5.000 lei, necesară la realizarea unei înţelegeri cu tatăl victimei unui accident produs pe raza municipiului  Suceava.

Ea a depus la ora 16.21, suma de 5.000 lei, prin intermediul unei unităţi bancare, însă ulterior şi-a dat seama că a fost înşelată.

În cauză se efectuează cercetări  sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului.

 

Metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut care de obicei se dă drept avocat sau amic contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru a elibera din arest sau a scăpa de la închisoare persoana (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

 

Poliţiştii adresează următoarele recomandări tuturor cetăţenilor contactaţi de astfel de falşi avocaţi sau „binevoitori”:

 

În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări.

 

Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: 1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv; 2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale.

POLITIE - VERIFICARE - TAXI - GARA DE NORD

Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală, nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

 

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav, este de obicei anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

 

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde vreo acţiune.

 

În niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate telefonic de persoane care pretind că au calitate oficială, ci verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie.