Proiectul Aeroportului Suceava se va debloca printr-o ordonanta de urgenta


Intră acum și în grupul de

Ministrul Transporturilor, Dan Şova, a declarat, joi, la Suceava, că la proiectul de modernizare cu fonduri europene a Aeroportului din Salcea, constructorul este în grafic cu lucrările, dar că graficul de finanţare este în urmă din cauza prevederilor legale ce prevăd o procedură de plată prin care Consiliul Judeţean achită factura şi apoi banii sunt rambursaţi de Autoritatea de Management al Programului Operaţional Sectorial Transporturi. „Vom avea o ordonanţă de urgenţă în Guvern, de la Ministerul Transporturilor, care va rezolva mai multe aspecte care blochează proiecte în domeniul transporturilor, dar unul dintre aspectele importante va fi pentru aeroporturi pentru că vom schimba sistemul de rambursare, clasic, cu sistemul de decontare, astfel încât să nu mai fie obligat Consiliul Judeţean să achite facturile şi apoi să parcurgă toate procedurile pentru rambursare, ci se vor deconta direct lucrările la AMPOST”, a spus Şova, în conferinţa de presă susţinută la Aeroportul Suceava.

mirauta si sova

El a arătat că nu s-a ocupat nimeni de acest aspect care afectează aeroporturile aflate sub autoritatea Consiliilor judeţene. „Acest mecanism financiar a blocat practic orice formă de absorbţie de fonduri europene”, a spus Şova.

El a menţionat că de când a devenit ministrul Transporturilor, în aprilie, gradul de absorbţie era de 0,18 la sută pentru proiectele privind aeroporturile şi va trebui să se ajungă la o absorbţie de sută la sută în 2015, suma care trebuie absorbită fiind de 100 de milioane de euro.

 Premierul Victor Ponta a anunţat, vineri, la Suceava, că va fi găsită o soluţie pentru ca să se asigure finanţarea în condiţiile în care procedura actuală pe POS-Transporuri este ca banii să fie rambursaţi Consiliului Judeţean de Autoritatea de Management. „Dacă lăsăm Consiliul Judeţean să facă plăţile şi apoi să rambursăm noi banii de la Autoritatea de Management nu va face niciodată pentru că nu îi are Consiliul Judeţean aceşti bani. Atunci va trebui să facem sistemul pe care domnul Dragnea îl aplică deja la POR, să înlocuim rambursarea cu decontarea”, a explicat Ponta.

 CJ Suceava a decis în luna aprilie să aprobe garantarea unui credit de 6 milioane de lei, care urmează să fie accesat de Aeroportul Suceava pentru asigurarea cofinanţării la proiectul de modernizare finanţat prin POS-Transporturi.

 Aeroportul Suceava a fost închis pentru modernizare începând din 13 ianuarie, lucrările fiind realizate printr-un proiect de 105 milioane de lei din fonduri europene, şi urmează să fie redeschis în toamna acestui an.

Lucrările de modernizare la aeroportul sucevean sunt realizate prin trei proiecte, unul finanţat de Romatsa, care instalează aparatura de control şi trafic aerian, unul de modernizare a pistei şi a sistemului de balizaj, finanţat de Uniunea Europeană, şi un proiect de modernizare a aerogării, cu fondurile Consiliului Judeţean.

 Prin proiectul cu finanţare europeană asigurat prin POS-Transporturi se modernizează pista de rulare, balizajul, se construieşte un nou turn de control şi se pregăteşte terenul în vederea amplasării sistemului de navigaţie tip ILS.


Intră acum și în grupul de